Μπάφετ: Αγόρασε μετοχές αξίας 5 δισ. δολαρίων στην TSMC

Ο 92χρονος επενδυτής, μέχρι πριν λίγα χρόνια, αρνιόταν πεισματικά να ασχοληθεί με τον τεχνολογικό κλάδο

Μετοχές αξίας 5 δισ. δολαρίων στην Taiwan Semiconductor Manufacturing απέκτησε η Berkshire Hatharay του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος εκτιμά ότι το πτωτικό σερί της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής μικροτσίπς έφθασε πλέον στο… τέλος του. 

Αποτέλεσμα της αγοραστικής κίνησης του 92χρονου Αμερικανού είναι η μετοχή της TSMC να κάνει την Τρίτη ράλι της τάξης του 9,4% στο Χρηματιστήριο της Ταϊβάν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο -και πλέον- ετών.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η TSMC παράγει ημιαγωγούς και μικροτσίπς για μια σειρά τεχνολογικών εταιρειών, όπως οι Nvidia και Qualcomm, ενώ αποτελεί αποκλειστικό προμηθευτή της Apple, στην οποία επίσης έχει επενδύσει ένα σημαντικό ποσό ο Μπάφετ.   

Ο 92χρονος επενδυτής, μέχρι πριν λίγα χρόνια, αρνιόταν πεισματικά να ασχοληθεί με τον τεχνολογικό κλάδο, καθώς -όπως υποστήριζε- δεν ήθελε να επενδύσει σε έναν τομέα, τον οποίο δεν κατανοεί πλήρως. Αυτή η στάση άλλαξε πολύ πρόσφατα, αυξάνοντας αισθητά την έκθεση του χαρτοφυλακίου του σε τεχνολογικές εταιρείες.  

Η παραγωγή μικροτσίπς, άλλωστε, συνιστά έναν από τους πλέον υποσχόμενους τομείς, προσφέροντας βιώσιμες αποδόσεις, καθώς αποτελεί έναν κλάδο απολύτως απαραίτητο για μια σειρά βιομηχανιών, όπως η αυτόνομη οδήγηση, η ηλεκτροκίνηση, η τεχνητή νοημοσύνη κ.α. 

Παρ’ όλα αυτά, από τις αρχές του 2022, η μετοχή της TSMC έχει καταγράψει πτώση κατά 28% ή απώλειες αξίας 250 δισ. δολαρίων, διότι η ζήτηση για μικροτσίπς έχει επιβραδυνθεί, εξαιτίας των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και του τεχνολογικού «πολέμου» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. 

newmoney.gr