Ποιος κινέζος μεγιστάνας έχασε τα περισσότερα πλούτη στον κόσμο

Η περιουσία του Χουάνγκ μειώθηκε περισσότερο από 27 δισ.δολάρια

Ο Κόλιν Χουάνγκ, ο ιδρυτής της κινεζικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, έχει απωλέσει φέτος περισσότερο πλούτο από οιονδήποτε άλλον άνθρωπο σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η περιουσία του Χουάνγκ μειώθηκε περισσότερο από 27 δισ.δολάρια, σύμφωνα με το δείκτη του Βloomberg για τους Δισεκατομμυριούχους, από τη στιγμή που η μετοχή της εταιρείας έχασε έδαφος, στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής του Πεκίνου κατά των τεχνολογικών «γιγάντων». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου μεταξύ των 500 μελών του δείκτη, πολύ μεγαλύτερη από τα 16 δισ.δολάρια που έχασε ο πρόεδρος της Evergrande Χουί Κα Γουάν, του οποίου η αυτοκρατορία στο real estate βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης εξαιτίας του υπέρογκου χρέους της. 

Πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των επιπτώσεων που έχουν τα μέτρα του Πεκίνου στους δισεκατομμυριούχους από τον χώρο της τεχνολογίας, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να εφαρμόσει τη νέα κοινωνική πολιτική του για ευημερία σε όλους αλλά και να τιθασσεύσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς του ιδιωτικού τομέα. Η μετοχή της Pinduoduo έχει υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους περισσότερο και από την αντίστοιχη της Alibaba και από της Tencent. 

Η μετοχή της Pinduoduo υπό τη μορφή ADR έχει υποχωρήσει φέτος 44% συγκριτικά με την πτώση 33% της Alibaba και 18% της Tencent στο Χονγκ Κονγκ. 

Ο Χουάνγκ, που ελέγχει το 28% της Pinduoduo, ίδρυσε την εταιρεία το 2015 η οποία πολύ γρήγορα αναδείχθηκε σε «γίγαντα» του ηλεκτρονικού εμπορίου. Διαθέτει 788 εκατ. ενεργούς χρήστες, με βάση τα στοιχεία του περυσινού Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τα 779 εκατ. χρηστών της Alibaba στις online πλατφόρμες της. 

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει φθάσει τα 178 δισ.δολάρια, προτού υποχωρήσει στα 125 δισ.δολάρια. Ο Χουάνγκ, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 35 δισ.δολάρια, παραιτήθηκε από το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου πέρυσι, ενώ το φετινό Μάρτιο αποχώρησε και από το αξίωμα του προέδρου. 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg