Στα 29 του «βασιλιάς» με περιουσία $8,7 δις / Πως το κατάφερε

Ο νεαρός επιχειρηματίας έχτισε την περιουσία του με έξυπνες κινήσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Ο Sam Bankman-Fried δεν έχει ακόμη κλείσει τα 30, μα η προσωπική του περιουσία ήδη ανέρχεται στα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν τα κληρονόμησε. Κι όμως, ο περισσότερος κόσμος άκουσε πρώτη φορά το όνομα του όταν συνείσφερε 5,2 εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική καμπάνια του Joe Biden. Από όλους του διάσημους δωρητές, μόνο ο Michael Bloomberg έδωσε περισσότερα, αλλά τα κίνητρα του Bankman-Fried ή απλώς SBF, δεν ήταν πολιτικά.

Ως παιδί δύο καθηγητών νομικής του Stanford που σπούδαζε στο MIT, ο Bankman-Fried ανακάλυψε τον αποτελεσματικό αλτρουισμό, σύμφωνα με τον οποίο ο καθένας πρέπει να χρησιμοποιεί τα στοιχεία και την λογική για να ανακαλύψει ποια πράξη πραγματικά φέρνει το περισσότερο καλό για τα περισσότερα άτομα. Σκεφτείτε το σαν μία απάντηση στις περιπτώσεις όπου φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες με καλές προθέσεις καταλήγουν να είναι απίστευτα αναποτελεσματικές. Ο 29χρονος, λοιπόν, έκανε τους υπολογισμούς του και βρήκε πως μία δωρεά στον Δημοκρατικό υποψήφιο ήταν μία αρκετά καλή χρήση του τεράστιου πλούτου του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όμως σε αντίθεση με αρκετούς Δημοκρατικούς πολιτικούς, που τον τελευταίο καιρό βλέπουν τους δισεκατομμυριούχος με στραβό μάτι, ο Bankman-Fried δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα με την συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων ανθρώπων. Αρκεί αυτοί οι άνθρωποι να σκοπεύουν να δωρίσουν μεγάλο μέρος των περιουσιών τους, όπως ο ίδιος ο Bankman-Fried. Βέβαια, αυτά είναι μεγάλα λόγια για έναν δισεκατομμυριούχο, μα ο νεαρός επιχειρηματίας έδινε σε φιλανθρωπίες το μισό του εισόδημα ακόμη και ως αρχάριος χρηματιστής.  Αλλά πως κατέληξε ένας κάτοχος πτυχίου φυσικής να δουλεύει στην Wall Street αμέσως μετά την αποφοίτηση του και τι τον έκανε τόσο πλούσιο.

Βλέπετε, ο Bankman-Fried έπιασε δουλειά στην Jane Street, μία επενδυτική φίρμα που χρησιμοποιεί ποσοτική ανάλυση για να καθορίσει τις κινήσεις της και έτσι τα κορυφαία μυστικά της δεν κυκλοφορούν και άρα, δεν διδάσκονται ακόμη και στα καλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια. Για αυτόν τον λόγο, η φίρμα εστιάζει σε άτομα με ταλέντο, σαν τον Bankman-Fried, ασχέτως τους ακαδημαϊκού υποβάθρου τους. Όπως έχει πει και ο ίδιος, «Ό,τι χρειάζεται να μάθεις για την αγορά, θα στο μάθουν αυτοί».

Στην Jane Street δεν θα έμενε για πολύ, αλλά εκείνη την περίοδο ανέπτυξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες στις ακόμη όχι πλήρως αποτελεσματικές αγορές των κρυπτονομισμάτων και το 2017, ίδρυσε την Alameda, μία ποσοτική επενδυτική φίρμα για ψηφιακά assets. Στα τέλη του ίδιου έτους, παρουσιάστηκε μία ευκαιρία για αρμπιτράζ την οποία ο τότε 26χρονος έπιασε από τα μαλλιά. Τότε, στην αμερικανική αγορά, ένα bitcoin άξιζε δέκα χιλιάδες δολάρια, αλλά στην Νότια Κορέα, λόγω μίας τοπικής αύξησης της ζήτησης, η τιμή είχε φτάσει τα 15.000 δολάρια. Όπως αποδείχθηκε, το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κορέας ήταν υπερβολικά περίπλοκο και έκανε την κερδοσκοπία από την διαφορά στις δύο τιμές πολύ δύσκολη, αλλά η κατάσταση ήταν λίγο πιο εύκολη στην Ιαπωνία, όπου ένα bitcoin κόστιζε 11,500 δολάρια.

Ο SBF και οι φίλοι του χρειάστηκε να αναπτύξουν ένα εξαιρετικά περίπλοκο δίκτυο με διαφορετικούς μεσάζοντες και τράπεζες στην ιαπωνική εξοχή, όπως και να περνάνε καθημερινά ατελείωτες ώρες σε τράπεζες, ώστε να καταφέρουν να βρουν έναν τρόπο να μεταφέρουν χρήματα ανάμεσα στις δύο χώρες και τα διαφορετικά νομίσματα.

«Πρέπει όντως να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικά περίπλοκο παγκόσμιο εταιρικό πλαίσιο ώστε να καταφέρεις να ολοκληρώσεις την συναλλαγή, αυτό είναι το δύσκολο μέρος» λέει ο Bankman-Fried, συμπληρώνοντας πως αν καταφέρεις να βρεις τους κατάλληλους επενδυτές, αξίζει. Κάπως έτσι, ο SBF και οι φίλοι του έβγαζαν μέχρι και 25 εκατομμύρια δολάρια κάθε εργάσιμη ημέρα.

Παρά τα εντυπωσιακά του κατορθώματα, ο Bankman-Fried επίτηδες κράτησε χαμηλό προφίλ μέχρι το 2019, όταν και ίδρυσε την FTX, μία ακόμη υπηρεσία συναλλαγής κρυπτονομισμάτων, με έδρα το Hong Kong. Για να προωθήσει το νέο του startup, άρχισε να είναι ενεργός στο twitter και κρίνοντας από το ότι η FTX είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στον τομέα της και αξιολογείται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τα κατάφερε μια χαρά.

Ο Bankman-Fried έχει συνεισφέρει, επίσης και στην δημιουργία του SRM, ενός κρυπτονομίσματος, αλλά με διαφορά το πιο επιτυχημένο του εγχείρημα είναι η Alameda, που διαχειρίζεται περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων στην μορφή ψηφιακών assets. Μάλιστα, υπολογίζεται πως ανά πάσα στιγμή, το 10% των κρυπτονομισμάτων που αλλάζουν χέρια είναι υπό την διαχείριση της Alameda, αν και ο ιδρυτής της πιστεύει πως αυτή η εκτίμηση ίσως είναι ελάχιστα υπερβολική.

Πως είναι, λοιπόν, η ζωή ενός 29χρονου με περιουσία εννιά δισεκατομμυρίων; Όχι και τόσο συναρπαστική, τουλάχιστον για τον μέσο άνθρωπο. Ο Bankman-Fried περνά την συντριπτική πλειοψηφία της ημέρας του στο γραφείο του, με θέα το Hong Kong. Περνάει χρόνο με τους συγκατοίκους και συναδέλφους του και μιλά με την οικογένεια του πίσω στις ΗΠΑ «μερικές φορές την εβδομάδα», αλλά κατά κύριο λόγο δουλεύει ή παίρνει έναν υπνάκο στους καναπέδες του γραφείου. Συμπεριφορά ανάλογη ενός ανθρώπου που δηλώνει πως δεν βρίσκει πολύ νόημα στην διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εργασία και την πραγματική ζωή.

Όσο για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Sam Bankman-Fried θα προσπαθεί να κάνει το περισσότερο καλό, σύμφωνα, πάντα, με τους αρκετές φορές εύστοχους υπολογισμούς του. Υπάρχει και μία περίπτωση να τον δούμε να ασχολείται και πάλι με τα κοινά, αλλά όχι απαραίτητα την πολιτική. Όταν ρωτήθηκε από την  Theodore Schleifer του Vox για το αν θα ήθελε να μιλήσει με τον Joe Biden, o SBF απάντησε έχει να του πει αρκετά πράγματα, για τα οποία ο 78χρονος μπορεί να μην νοιάζεται. Αν, όμως, η κυβέρνηση του θέλει κάποιον ειδικό για τα κρυπτονομίσματα, τότε η πόρτα του είναι ανοιχτή.

Πηγή: Newmoney.gr