Ζευγάρι βανδάλισε κατά λάθος πίνακα αξίας $440.000

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον JonOne (Τζον Άντριου Περέλο) μπροστά στο κοινό της Σεούλ το 2016

Ζευγάρι, ηλικίας 20 ετών, που επισκέφτηκε γκαλερί στο εμπορικό  κέντρο της Σεούλ στη Νότια Κορέα, βανδάλισε «κατά λάθος» τον πίνακα με τίτλο «Untitled», αξίας 440.000 δολαρίων.

Μπροστά στον πίνακα του street artist JonOne, υπήρχαν τοποθετημένα τα χρώματα και τα πινέλα, που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης ως μέρος του έργου, προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα από όλη τη διαδικασία δημιουργίας του πίνακα. Το ζευγάρι παρεξήγησε τα εργαλεία, που βρίσκονταν εκεί και θεώρησε ότι επρόκειτο για διαδραστική έκθεση.
δ
Η κάμερα κλειστού κυκλώματος κατέγραψε το ζευγάρι να αναλαμβάνει δράση και να βάζει τη δική του πινελιά στον πίνακα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν ένα κουτί με πράσινη μπογιά και ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν τον καμβά.

Αργότερα, αφού η αστυνομία εξέτασε τα πλάνα, συνέλαβε το ζευγάρι την ώρα που έφευγε από την γκαλερί. Τελικά, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος σύμβουλου της εταιρείας Contents Creator of Culture Κανγκ Γουκ, αφέθηκαν και οι δύο ελεύθεροι, χωρίς να τούς απαγγελθούν κατηγορίες. 

δ
«Νόμιζαν από λάθος εκτίμηση ότι η έκθεση ήταν διαδραστική και μπορούσαν να συμμετέχουν κι εκείνοι στη δημιουργική διαδικασία. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον ζωγράφο του πίνακα προκειμένου να αποφασίσουμε αν θα αποκαταστήσουμε την ζημιά», δήλωσε ο Κανγκ Γουκ.

δ
Μετά το περιστατικό, τοποθετήθηκε μπροστά από το έργο τέχνης ένα κάγκελο με την επιγραφή  «Μην Αγγίζετε». Ο δημιουργός του πίνακα ανέφερε πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί σχετικά με το συμβάν. 

δ

Πηγή: protothema