Τα 61 Διατάγματα που άλλαξαν την ζωή στην Κύπρο μέσα σε 302 μέρες

Μέτρα, απαγορεύσεις, χαλαρώσεις και ξανά από την αρχή / Η ιστορία των 61 διαταγμάτων

Την 9η Μαρτίου του 2020 ανακοινώθηκαν τα πρώτα 2 κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο και οι υποψίες μας ότι ο ιός αυτός ισως να μην είναι μια μακρινή είδηση για μια άλλη χώρα, έγιναν επίσημα η νεα μας πραγματικότητα.

Από τότε ζούμε σε μια νέα κανονικότητα που μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Μάλιστα οι κινήσεις και οι επιλογές μας, καθορίζονται πλέον από μέτρα, κανονισμούς και ρυθμίσεις οι οποίοι έχουν στόχο να είμαστε προστατευμένοι, να μην διασπύρουμε τον ιό, και να είμαστε υγιείς.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε 55 διατάγματα, το Υπουργείο Μεταφορών 5 διατάγματα και τέλος ένα διάταγμα εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί δεν αφορούν όλα περιορισμούς και απαγορεύσεις, αλλά όταν η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου το επέτρεπε ακολούθησαν διατάγματα χαλάρωσης μέτρων και επιστροφής στην νέα... κανονικότητα.

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 1)

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει το πρώτο Διάταγμα: 
Απαγορεύεται να μαζεύεστε σε 7 χώρους

Με αυτό το διάταγμα, απαγορεύθηκε η συγκέντρωση και η παραμονή στον ίδιο, ενιαίο κλειστό χώρο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως, πέραν των 75 ατόμων συνολικά.

Παρασκευή, 13 Mαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 2)

Το δεύτερο διάταγμα προνοεί όπως από την 15η Μαρτίου και ώρα 1:00 μέχρι την 30η Μαρτίου και ώρα 00:59 δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία από μη Κύπριους πολίτες, μη μόνιμα διαμένοντες στην ΚΔ κ.α.

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 3)

Η Κύπρος «κλειδώνει». Το πρώτο lockdown είναι γεγονός.
Με το τρίτο διάταγμα διευκρινίζεται ότι για την άφιξη επιβατών στην Κύπρο, νοουμένου ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται σε προηγούμενο διάταγμα, θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό υγείας μετά από εξέταση για κορωνοϊό. 

Επίσης επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών για προληπτικούς λόγους για όσους έρχονται στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα αναστέλλεται η λειτουργία καταστημάτων, εμπορικών κέντρων,καφετεριών, θεάτρων, ξενοδοχείων, κ.α.

Ανοιχτά παραμένουν τα φαρμακεία, υπεραγορές, βενζινάδικα, περίπτερα, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές, με περιορισμό πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν κάθε φορά.

Αναβάλλονται εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και προγραμαμτισμένες επεμβάσεις.

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 / 1
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 4)

Με αυτό το διάταγμα του Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι για την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατίας, από την μερίδα πληθυσμού που εμπιπτει στις κατηγορίες που επιτρέπεται να έρθουν στην Κύπρο, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας. Αναφορικά με τους αφιχθέντες στην Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθαρίζονται τα  περί καραντίνας για τους επαναπατρισθέντες

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 / 2
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 5)

Με το διάταγμα αυτό μπαίνει πλαφόν στις τιμές αντισηπτικών, μασκών και θερμομέτρων.

Τα συνεργεία αυτοκινήτων θα πρέπει να παραμείνουν από την Τετάρτη 18/3 μέχρι και τις 30 Απριλίου κλειστά, σύμφωνα με το Διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, το διάταγμα αναφέρει ότι  απαγορεύεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων από καντίνες σε χώρους εργασίας.

​​​​​​Επιπλέον, θα μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους επιχειρήσεις με υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης από το παράθυρο (drive through)

Ακόμη, θα απαγορεύονται τα επισκεπτήρια  σε ασθενείς σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια.

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 6)

Νέο διάταγμα που τίθεται σε ισχύ από τις 06:00 π.μ. της 19ης Μαρτίου 2020 εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σύμφωνα με το διάταγμα, καταργείται η αναστολή λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων, ωστόσο απαγορεύεται το εσωτερικό πλύσιμο αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων στις επιχειρήσεις καθαρισμού, περιλαμβανομένων και των πρατηρίων καυσίμων μέχρι την 13η Απριλίου 2020.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 7)

Σύμφωνα με το διάταγμα όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές επιτάσσονται από το υπουργείο Υγείας, ώστε να συνδράμουν στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού 

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020
Διάταγμα Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και έργων (ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ )
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος εξέδωσε, διάταγμα αναφορικά με την απαγόρευση διενέργειας πτήσεων από τις 3.00 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών, πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), μεταξύ των αερολιμένων της Δημοκρατίας και των αερολιμένων όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)) και της Ελβετίας.

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 8)

Ο Υπουργός Υγείας με νέο διάταγμα ενημερώει ότι Υπεραγορές και Φαρμακεία εξυπηρετούν κατά τις καθημερινές ημέρες, το Σάββατο και την Κυριακή (όπου ισχύει) από την ώρα έναρξης της λειτουργάις τους μέχρι τις 10:00 αποκλειστικά και μόνο ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι
αναστέλλεται η λειτουργία τμημάτων των Κρατικών νοσηλευτηρίων ανά το Παγκύπριο.

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 9)

Το Διάταγμα  αυτό ορίζει όπως από την από τις 6.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00π.μ. της 13ης Απριλίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με εξαιρέσεις, οι αχρείαστες μετακινήσεις και το έθιμο της λαμπρατζίας.

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 10)

Ανακοινώνονται ποιες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους και δίνονται οδηγίες ως προς τις μετακινήσεις διαζευγμένων / χορισμένων γονέων ώστε να μην εμπίπτουν στις άκοπες μετακινήσεις.

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 11)

Ο Υπουργός Υγείας κήρυξε ως μολυσμένες τοπικές περιοχές με τον Κορωνοϊό COVID-19 τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου.
Για το λόγο αυτό καμμιά εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων από τη Δημοκρατία προς οποιαδήποτε άλλη χώρα, περιλαμβανομένων και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα διενεργείται από τούδε και στο εξής, παρά μόνον κατόπιν γραπτής προς τούτο εγκρίσεως από τον Υπουργό Υγείας.

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 12)

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε 14 νέα αυστηρότερα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλψσης του κορωνοϊού όπως, απαγόρευση στη σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων, στην μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου. Επιπλεόν με το παρόν διάταγμα χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης του όποιου προσώπου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εντύπου Β, περιορίζεται σε μια μόνο φορά την ημέρα. (ΕΔΩ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ)

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
Διάταγμα Υπουργείου Μεταφορών 
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ)
Διευκρινήσεις για τις ώρες

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 13)

Νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, επεκτείνει ορισμένους περιορισμούς που είχαν τεθεί και θέτει τα κριτήρια που θα ισχύουν για τον επαναπατρισμό συγκεκριμένων κατηγοριών Κύπριων πολιτών από το εξωτερικό.

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
Διάταγμα Υπουργείου Εργασίας (ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ)
Ανακοινώνονται για πρώτη φορά τα ειδικά σχέδια για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων, αυτοεργοδοτουμένων, ανέργων, ειδικής φροντίδας παιδιών και για επιχειρήσεις που ανεστάληκε η λειτουργία τους σύμφωνα με την όδηγία του Υπουργείου Υγείας.

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020  
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 14)
Συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2020 μέχρι την 30η Απριλίου 2020 και ώρα 12 τα μεσάνυχτα στην οποία απαγορεύονται οι αχρείαστες μετακινήσεις, εξαιρουμένων της μετάβασης από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας. Επίσης εξαιρούνται συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 15)
Ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε διάταγμα με ισχύ μέχρι την 30ή Απριλίου 2020 το οποίο αναφέρει πως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και οι υπηρετούντες στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία εργάζονται, όπου είναι δυνατό, από την οικία τους

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 16)

Στο διάταγμα περιλαμβάνονται νέες πρόνοιες για επαναπατρισθέντες, ενώ καθορίζονται οι ανώτατες τιμές πώλησης αντισηπτικών και προστατευτικών μασκών, καθώς και των τιμών για τεστ κορωνοιού.

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020
Διάταγμα Υπουργείου Μεταφορών (ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5(1) των περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμων 2002 έως 2019 απαγορεύεται εξ ολοκλήρου, η διενέργεια όλων των τοπικών πτήσεων, από την 24:00 ώρα Κύπρου της 18ης Απριλίου 2020 και για περίοδο 13 ημερών, μεταξύ του ιδίου αερολιμένα ή μεταξύ των αερολιμένων της Δημοκρατίας, με εξαίρεση των πτήσεων κρατικών αεροσκαφών.

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 17)
Στο διάταγμα αναφέρεται ότι τα αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία μπορούν αν παραμείνουν ανοικτά την Δευτέρα του Πάσχα αλλά όχι την Κυριακή του Πάσχα όπως αναφερόταν στο χθεσινό διάταγμα. Σημειώνεται ότι οι υπεραγορές θα είναι κλειστές και τις δύο μέρες. 
Aναβάλλονται σε όλα τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα προγραμματισμένα χειρουργεία και οι εισαγωγές για ασθενείς των οποίων η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει και δεν τίθεται κίνδυνος ή απειλή για την ανθρώπινη ζωή» με το συγκεκριμένο διάταγμα.

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 18)

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προστίθενται στις ουσιώδεις υπηρεσίες, σύμφωνα με το νέο διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας συνεπώς και αποτελούν εξαίρεση από τους περιορισμούς μετακινήσεων για ιατρικό περιστατικό .

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 19)

Το συγκεκριμένο Διάταγμα αφορά, τα μέλη πληρωμάτων γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ή/και στα σκάφη που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα γεωτρύπανα και στις εταιρείες που διενεργούν τις γεωτρήσεις, με πτήσεις που, κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται κατόπιν ειδικής άδειας από τον Υπουργό Μεταφορών και προνοεί 14ημερο αυτοπεριορισμό πρις την άφιξη τους στην Κύπρο, την προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος από PCR τεστ κορωνοϊού και η εταιρεία στην οποία εργάζονται αναλαμβάνει να τους μεταφέρει απευθείας από το αεροδρόμιο στο οποίο αφικνούνται στο λιμάνι αναχώρησης

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 20)

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά με νέες απαγορεύσεις και περιορισμούς με ισχύ από 4η Μαΐου 2020 και ώρα 06.00 π.μ.
Κάποιοι από τους περιορισμούς είναι η απαγόρευση λειτουργίας των πάρκων, παιδότοπων, κλειστούς και ανοιχτούς χώρους αθλήσεως, και δημόσιους χώρους συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες, δημόσια και ιδιωτικά κολυμβητήρια.
Ακόμη, απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 10.00 μ.μ., μέχρι τις 06.00 π.μ.ενώ όσοι μεταβιβάζονται στους χώρους εργασίας τους πρέπει να έχουν το σχετικό έντυπο. Επιπλεόν, η χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης προσώπων, περιορίζεται σε τρεις φορές την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στον αριθμό 8998.
Αυτή τη φορά αναστέλλεται και η λειτουργία όλων σχεδόν των επιχειρήσεων με εξαίρεση τις υπεραγορές, τα φαρμακεία και αλλά λιανικού εμπορίου.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τους εργαζομένους.

Τρίτη, 5 Μαΐου 2020 
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 21)

Γίνονται κάποιες τροποποιήσεις σε προηγούμενα Διατάγματα στο 21ο Διάταγμα. Αρχικά επιτρέπεται ο ελλιμενισμός κρουαζιεροπλοίων στους λιμένες της Δημοκρατίας για ανεφοδιασμό και η μακροχρόνια παραμονή πλοίων σε αγκυροβόλια της Δημοκρατίας, για σκοπούς παροπλισμού, σε συνθήκες ετοιμότητας (warm lay up).

Νοείται, όπως αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται η αποβίβαση επιβατών ή η αποβίβαση πληρωμάτων για άλλο λόγο, εκτός για σκοπούς αντικατάστασης πληρώματος.
Επίσης δίνονται διευκρινήσεις για τους εργαζομένους στον κρατικό και ευρύτερο κρατικό τομέα και την μετάβαση τους στην εργασία.

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 22)

Νέο διάταγμα εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο οποίο διευκρινίζει τους επιτρεπόμενους τρόπους άθλησης.

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020
Υπουργείο Μεταφορών
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ)

Aπό τις 00:00 π.μ. της 15ης Μαΐου 2020, όπου λήγει η προθεσμία των δεκατεσσάρων ημερών του εν ισχύ Διατάγματος, θα συνεχίσουν να απαγορεύονται εξ ολοκλήρου για επιπρόσθετες δεκατέσσερις ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 28 Μαΐου 2020, οι τοπικές πτήσεις και η διενέργεια διεθνών πτήσεων, μεταξύ των αερολιμένων της Δημοκρατίας και των αερολιμένων τρίτων κρατών, αλλά και των αερολιμένων όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)) και της Ελβετίας.

Παρασκευή, 15 ΜαΪου 2020 23
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 23)

Τροποποιήσεις και αντικαταστάσεις κανονισμών προηγούμενων διαταγμάτων με νέες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας.

Τετάρτη, 20 ΜαΪου 
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 24)

Με το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας,  επιτρέπεται από την 21η Μαΐου η λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, ενώ επαναλειτουργούν και οι υπηρεσίες εστίασης μόνο σε ανοικτούς εξωτερικούς χώρους. Από 23 Μαΐου επιτρέπεται η πρόσβαση σε παραλίες, καθώς και ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας.

Παρασκευή, 22 Μαϊου 
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 25)

Ο Υπουργός Υγείας με νέο διάταγμα, βάσει του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, επιτρέπει τη διενέργεια πτήσεων για τις 19 χώρες που καθορίστηκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων από τις 9 Ιουνίου και σε δύο φάσεις, καθώς και το άνοιγμα των ξενοδοχείων από την 1η Ιουνίου.
Επίσης επιτρέπει, με άμεση ισχύ, την προπόνηση

Δευτέρα, 25 Μαϊου 
Υπουργείο Μεταφορών
 
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ)
Παρατείνονται περαιτέρω τα μέτρα για απαγόρευση των πτήσεων για άλλες έντεκα ημέρες σύμφωνα με το νέο Διάταγμα του Υπουργείου Μεταφορών. Το εν λόγω Διάταγμα τίθεται σε ισχύ κατά την 00:00 π.μ. ώρα Κύπρου της 29ης Μαΐου 2020.

Πέμπτη, 28 Μαϊου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 26)

Την επαναλειτουργία επιβατικών σκαφών και επιχειρήσεων θαλάσσιων αθλημάτων ρυθμίζει με διάταγμά του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Το διάταγμα επιτρέπει επίσης την επαναλειτουργία ιπποδρομιακών συναντήσεων χωρίς θεατές από την 3η Ιουνίου.

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 27)

Σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τα δημόσια και ιδιωτικά κολυμβητήρια μπορούν να επαναρχίσουν τη λειτουργία τους από τις 5 Ιουνίου. 

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 28)

To νέο διάταγμα τίθεται σε ισχύ από τις 9 Ιουνίου και αναφέρει τι επαναλειτουργεί κατά την Γ’ φάση χαλάρωσης των μέτρων.
Ανάμεσα σε άλλα  επιτρέπεται η λειτουργία των δημóσιων και ιδιωτικών προδημοτικών, νηπιαγωγείων, βρεφονηπιοκομικών σταθμών, παιδικών λεσχών, ολοήμερων και θερινών σχολείων, καθώς και των σχολείων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ειδικά σχολεία

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 29)

Mετα την απόφαση για τερματισμό των ειδικών ρυθμίσεων προς ευάλωτες ομάδες από το Υπουργικό Συμβούλιο, εκδόθηκε το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, στη βάση του οποίου καταργούνται από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου 2020 οι ειδικές ρυθμίσεις για την εκτέλεση καθηκόντων που ισχύουν για τις ευάλωτες ομάδες.

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 30)

Νέο Διάταγμα εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με την 4η φάση χαλάρωσης μέτρων. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ποια μέτρα παυουν να ισχύουν από την 24η Ιουνίου και όλες τις πληροφορίες για τη β΄φάση του ανοίγματος των αεροδρομίων.

Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020
ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 31)

Διαγράφονται κανονισμοί, ανοίγουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι και απαιτείται η συμλήρωση κάρτας ταξιδιού για ταξίδι προς την Κύπρ, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προνοούνται στην ιστοσελίδα www.cyprusflightpass.gov.cy

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 33)

Την διενέργεια μοριακής εξέτασης για τον κορωνοϊό σε όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες και αιτητές ασύλους που φιλοξενούνται σε Κέντρα και Χώρους Υποδοχής στην Κυπριακή Δημοκρατία, προβλέπει το νέο διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 35)

Το Υπουργείο Υγείας δύναται να υποδεικνύει δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, στους οποίους παρατηρείται αυξημένη συνάθροιση, για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων για την ασθένεια του COVID-19, αναφέρει το διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας.

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 36)

Νέοι Κανονισμοί με ισχύ από 00.01 της 1ης Αυγούστου 2020 μέχρι τις 00.59 της 21ης Αυγούστου 2020 τίθενται σε ισχύ με το νέο Διάταγμα. 
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από όλους όσους διακινούνται εντός εσωτερικών χώρων, στους οποίους υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας.

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 37)

Μέχρι 50 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων παιδιών η επιτρεπόμενη συνάθροιση προσώπων σε οικίες και δημόσιους χώρους, προνοεί το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.
Επιπλέον το διάταγμα αναφέρεται στους επιβάτες οι οποίοι τιθενται υπό 14ημερη καραντία και ότι η εξέταση PCR θα καλύπτετε από τους ίδιους.

Πέμπτη, 20 Αυγούστου, 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 38)

Καθορίζεται η ανώτατη τιμή για αντισηπτικά, μάσκες και γάντια μέσω του συγκεκριμένου διατάγματος καθώς και η τιμή για την διενέργεια εξέτασης για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR  στα 75 ευρώ.

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 39)
Νέο διάταγμα για εκδηλώσεις, συναθροίσεις προσώπων και χρήση μάσκας εξέδωσε το Υπ. Υγείας.

Παράλληλα, επιτρέπει την παρουσία και τις συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και/ή άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους συνάθροισης και/ή άλλους χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες εκδίδει το Υπουργείο Υγείας, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν υπερβαίνουν τα 50 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων παιδιών.
Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ άμεσα μέχρι τα μεσάνυχτα της 15ης Ιανουαρίου του 2021.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 40)

Επιτρέπεται η παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου στη Δημοκρατία, προσώπων που εξασφαλίζουν άδεια για εργασία στη Δημοκρατία ως οικιακοί βοηθοί, σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμαπου εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 42)

Για τις ποδοσφαιρικές ομάδες που ταξιδεύουν με ναυλωμένη πτήση για τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της UEFA δίνονται οδηγίες μέσω του 420υ διατάγματος του Υπουργού Υγείας.

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 43)

Μετά από την εμφάνιση αυξανόμενων κρουσμάτων στην Επαρχία Λάρνακας εκδίδεται διάταγμα με αυστηροποίηση των μέτρων για την πόλη του Ζήνωνα. Να σημειώσουμε ότι, μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου τα μεσάνυχτα λήγει το νέο Διάταγμα.

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 44)

Επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία προσώπων, από χώρες που δεν εμπίπτουν στις Κατηγορίες Α και Β όπως αυτές ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας, τα οποία, εξασφαλίζουν άδεια για εργασία ως οικιακοί βοηθοί και ως εργάτες στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας από τα αρμόδια τμήματα και κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή, η οποία ορίστηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με το διάταγμα 44.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 45)

Λόγω της αύξησης των περιστατικών COVID-19 τις τελευταίες μέρες, με επίκεντρο τις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, που καταγράφονται κυρίως σε εργασιακούς χώρους και σε οικογενειακές συναθροίσεις, και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού στις δύο Επαρχίες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αποφασίστηκε η εφαρμογή έκτακτων πρόσθετων μέτρων στις δύο περιοχές

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 46)

Νέο διάταγμα σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, σε όλους τους κλειστούς χώρους, από 15 Οκτωβρίου, εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 48)
Σε μια προσπάθεια περιορισμού του κορωνοϊού εκδίδεται το 48ο διάταγμα.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας μετα τις 11 το βράδυ σε Λεμεσό και Πάφο. Μάλιστα για την μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, πέραν του κέρφιου, καθώς και για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο ή για επείγοντα ιατρικά περιστατικά, απαιτείται η χρήση του Έντυπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου.

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 50)

Σε συνέχεια του Διατάγματος της 22ας Οκτωβρίου 2020 που προβλέπει απαγόρευση στη διακίνηση στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, από τις 23:00 μέχρι τις 05:00, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει με νλεο διάταγμα ότι για τους κατόχους άδειας κυνηγίου, η απαγόρευση θα ισχύει από τις  23:00 μέχρι τις 03:00, μόνο για της μέρες κυνηγίου (1/11, 4/11 και 8/11), προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβασή τους με ασφάλεια στις επιτρεπόμενες κυνηγετικές περιοχές.

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 51)

Με το νέο διάταγμα απαγορεύεται πέραν τις 22.30 μ.μ., με εξαίρεση τους χώρους εστίασης στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, η λειτουργία των χώρων εστίασης.
 Απαγορεύεται, ακόμη, η μετακίνηση προσώπων από τις 23.00 μ.μ. μέχρι τις 05.00 π.μ. εξαιρουμένων περιπτώσεων.

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 52)

«Κλειδώνει» η Λεμεσός και η Πάφος με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας αφού ο εντοπισμός των θετικών περιστατικών κορωνοϊού είναι αρκετά αυξημένος.

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 53)

Με το συγκεκριμένο διάταγμα, τροποποιουνται οι διατάξεις του διατάγματος 52 σε σχέση με τη μετακίνηση πολιτών από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 54)

Με σκοπό την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας του κορωνοϊού COVID-19, δημοσιεύεται διάταγμα την 17η Νοεμβρίου όπου απαγορεύει μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρελάσεις κ.α 

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 55)

«Κλειδώνει» ξανά η Κύπρος 

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 56)

Kαθορίζονται οι ανώτατες τιμές χρέωσης για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης (PCR) και την εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) με το διάταγμα 56.

Πέμοτη, 10 Δεκεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 57)

Εκδόθηκε και τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τις έξι το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου έως και τις 31/12 στις πέντε το πρωί.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Ακόμη ανακοίνωσε σειρά μέτρων για χώρους εστίασης.

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 58)
Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων μετάλλαξης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκδίδεται διάταγμα με
 έκτακτα μέτρα  για τις αφίξεις από Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 59)

Στο διάταγμα αναφέρεται  πως από τις 14 μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 2.903 κρούσματα κορωνοϊού, συνεπώς  τα υφιστάμενα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 με εξαίρεση την 24η Δεκεμβρίου που θα επιτρέπεται η μετακίνηση προσώπων από τις 05.01 μέχρι τις 23.00, καθώς και την 31η  Δεκεμβρίου που θα επιτρέπεται από τις 05.01 μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 01.00.
Επίσης, επιτρέπεται στις 25 Δεκεμβρίου 2020 και  στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο εκκλησιασμός ή/και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας με μέγιστο αριθμό 75 προσώπων, 

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020
(ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 60)
Απαγορεύεται με ισχύ από  29 Δεκεμβρίου 2020, στις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, η παρουσία σε οικίες ατόμων πέραν των μόνιμα σε αυτή διαμενόντων.

Παράλληλα διευκρινίζεται στο Διάταγμα πως  μόνο για την 31η Δεκεμβρίου 2020, επιτρέπεται η παρουσία πέραν των μόνιμα διαμενόντων σε οικία νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Η πρώτη εβδομάδα του 2021 χωρίς διατάγματα, ακόμη

Η νέα χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει με τον εντοπισμό της μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Κύπρο σύφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας την 3η Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, απεστάλησαν στο ΙΝΓΚ όλα τα θετικά δείγματα των αφικνούντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι 15 μέρες πριν. Πιο συγκεκριμένα, από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

Μετά την ανακοίνωση για την μετάλλαξη του ιού, οι ευχές όλων για ένα νέο έτος με λιγότερα μέτρα και περιορισμούς και την πανδημία να ανήκει στο παρελθόν, ίσως τώρα να μοιάζει με σενάριο αρκετά απομακρυσμένο.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι τώρα που εντοπίστηκε και στην Κύπρο η μετάλλαξη του ιού, η δρ Zωή Πανά μιλώντας στην offsite μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης στην Κύπρο τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων.

«Πλέον έχουμε και ένα επιπρόσθετο κίνδυνο, και οφείλουμε όλοι εφαρμόζουμε πολύ αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Ξένια Προδρόμου
1.pdf453.73 KB
2.pdf331.18 KB
3.pdf381.07 KB
4.pdf414.41 KB
5.pdf785.72 KB
6.pdf329.83 KB
7.pdf375.7 KB
8.pdf78.8 KB
9.pdf223.4 KB
10.pdf176.66 KB
11.pdf314.63 KB
12.pdf223.02 KB
13.pdf392.73 KB
17.pdf1.6 MB
19.pdf238.94 KB
20.pdf343.56 KB
18.pdf308 KB
26.pdf833.83 KB
27.pdf797.48 KB
28.pdf903.7 KB
29.pdf801.06 KB
30.pdf838.32 KB
31.pdf614.26 KB
33.pdf218.79 KB
35.pdf799.99 KB
36.pdf349.82 KB
37.pdf807.13 KB
38.pdf383.81 KB
39.pdf980.32 KB
40.pdf804.06 KB
42.pdf1.55 MB
43.pdf746.3 KB
44.pdf748.03 KB
45.pdf747.05 KB
46.pdf738.55 KB
48.pdf783.88 KB
50.pdf200.04 KB
51.pdf904.36 KB
52.pdf949.69 KB
53.pdf202.19 KB
54.pdf200.58 KB
55.pdf257.95 KB
56.pdf804.88 KB
57.pdf853.58 KB
58_1.pdf753.61 KB
59.pdf842.13 KB
21.pdf830.24 KB
 
1962