ΑΝΑΛΥΣΗ: Αρνητικό σενάριο με βαθιά ύφεση 7% προβλέπει το ΥΠΟΙΚ

Η ύφεση λόγω πανδημίας και το ποσοστό της ανεργίας

Τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνει δίνοντάς του μορφή, το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της πιο πρόσφατης δημοσίευσης του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2021-2023. Η εν λόγω έκδοση δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 και αποτελεί την πρώτη και ουσιαστική αποτύπωση -έστω και σε επίπεδο εκτίμησης- των επιπτώσεων της πανδημίας στην Κύπρο από το αρμόδιο Υπουργείο. 

Οι δύο πιο σημαντικές εκτιμήσεις στις οποίες προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών αφορούν την ύφεση για το 2020 και το ποσοστό ανεργίας κατά το τέλος η φετινής χρονιάς. 

>>>> ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δάνεια για επιχειρήσεις: Τι πρέπει να ξέρετε σε 8 απαντήσεις

Για την ύφεση εκτιμάται ποσοστό της τάξης του 7%, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από το περίπου 5% που εκτιμά η Κομισιόν για την Κύπρο, γεγονός που δείχνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη συντηρητικές έως ακραίες εκτιμήσεις, αναφορικά με την πορεία του φετινού χρόνου. Την ίδια ώρα γίνεται εκτίμηση, ότι η ανεργία θα σκαρφαλώσει -απότομα- στο 9%, υψηλότερη κατά 2 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2019. 

Στον πιο κάτω πίνακα η αποτύπωση της πορείας με καμπύλη V (V-shape) που το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα διαγράψει η κυπριακή οικονομία κατά το τρέχον και το επόμενο έτος: 

f

Την ίδια ώρα που η ύφεση θα δείξει τα δόντια της στην κυπριακή οικονομία, το κράτος έχει ήδη χρεωθεί για να στηρίξει την οικονομία, η συνάρτηση αύξησης του ποσού του χρέους σε σχέση με την ύφεση που περιορίζει το ΑΕΠ αυξάνουν σημαντικό το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας. 

>>> Όλες οι αναλύσεις της Brief εδώ <<<

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 116,8%, σαφώς υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια και εκτός της πορείας αποκλιμάκωσης που ακολουθούσε. 

Στον ακόλουθο πίνακα η πορεία του δημοσίου χρέους κατά τα τελευταία χρόνια και η εκτίμηση για το 2020 και 2021. 

r

Μια πορεία σημαντικής μείωσης της ανεργίας και πορείας προς τα ανεκτά ποσοστά πέριξ του 3% σταματά απότομα, ως απόρροια της πανδημίας και της ισχυρής επίπτωσης στην οικονομία της Κύπρου. 

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι φέτος το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 9% για να περιοριστεί μέχρι το τέλος του 2021 στο 7,5%, ποσοστό υψηλότερο από τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφηκαν τέλος του 2019. Την ίδια ώρα, μεγάλο είναι το στοίχημα διατήρησης σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας στην Κύπρο. Παράλληλα, το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων είναι επίσης ένα άλλο, σημαντικό πεδίο το οποίο επηρεάζει σημαντικά την εσωτερική κατανάλωση και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης υποχρεώσεων από μεμονωμένα άτομα και νοικοκυριά. 

Στον ακόλουθο πίνακα αποτυπώνεται η ανατροπή που θα επέλθει στην αγορά εργασίας, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. 

vf

 
258
Thumbnail

Μια μικρή μείωση στους μισθούς θα δουν μισθωτοί αλλά και αυτοτελώς εργαζόμενοι από αυτό τον μήνα. 

Ο λόγος είναι η αύξηση των εισφορών μας στο ΓεΣΥ κάτι που ήταν προγραμματισμένο ενόψει και της έναρξης της Β’ φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας και την προσθήκη της ενδονοσοκομειακης φροντίδας. 

>>> Δείτε επίσης: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των €360 για την τέταρτη περίοδο

Θυμίζουμε ότι αρχικά η αύξηση θα ίσχυε από 1η Μαρτίου αλλά δόθηκε 3μηνη αναστολή στα πλαίσια της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Η περίοδος αναστολής ολοκληρώθηκε και πλέον από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε τα αυξημένα ποσοστά εισφορών.

ad1mobile

Οι μισθωτοί από το 1,7% θα πληρώνουν πλέον 2,65% ενώ οι αυτοτελώς εργαζόμενοι από 2,55% θα πληρώνουν πλέον 4%.

>>> Ψάχνεις φθηνό αυτοκίνητο; Νέος πλειστηριασμός από Τράπεζα Κύπρου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΤΙΜΕΣ)


Τα ποσοστά αποκοπής για όλες τις κατηγορίες προσαρμόζονται πλέον ως ακολούθως: (Η τρίτη στήλη στο κόκκινο πλαίσιο)

φ
 

article 1