5G:Μπορεί να προσθέσει $8τρις στην παγκόσμια οικονομία έως το ‘30

Τη δυναμική να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% σε μια δεκαετία από σήμερα, έχει η τεχνολογία του 5G

Ένα ισχυρότατο αποτύπωμα μπορεί να αφήσει στη διεθνή οικονομία το 5G, προσθέτοντας στο παγκόσμιο ΑΕΠ $8 τρισ. (€6,77 τρισ.) έως το 2030. Πρόκειται για μια τεράστια οικονομική συνεισφορά, που μεταφράζεται σε μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% την προσεχή δεκαετία.

Η θετική επίδραση της τεχνολογίας του 5G στη διεθνή οικονομία θα προκύψει ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο. Επίσης, από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της απασχόλησης, από την άνοδο των μισθών και από τα διευρυμένα έσοδα των κυβερνήσεων.

>>>Διαβάστε ακόμη: Forbes: Αυτοδημιούργητες και ζάμπλουτες <<<

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τεχνολογία κινητών επικοινωνιών πέμπτης γενιάς αναμένεται να κινητοποιήσει τεράστιες επενδύσεις, παγκοσμίως, από πλευράς επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι 70% των μεγάλων εταιρειών θα επενδύσει στο 5G μέσα σε πέντε χρόνια (σ.σ. έως το 2025).

Οι νέες δαπάνες για ΤΠΕ, που θα επιτρέψει το 5G, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά την επόμενη δεκαετία. Η ετήσια δαπάνη για ΤΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί από $2,8 τρισ. το 2020 σε $6 τρισ. έως το 2030. Το 5G θα συμβάλει στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης.

Μάλιστα, το μερίδιο της τεχνολογίας 5G και των σχετικών εφαρμογών και υπηρεσιών στις συνολικές δαπάνες ΤΠΕ, αναμένεται να διαμορφωθεί στα $4,5 τρισ. Ήτοι, στο 75% των συνολικών δαπανών για ΤΠΕ το 2030.

COVID-19 και 5G
Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στο “5G Business Readiness Report” των Nokia και Nokia Bell Labs. Τα ευρήματα στηρίζονται σε έρευνα της Sapio Research σε οκτώ αγορές: Αυστραλία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

>>>Διαβάστε ακόμη: Τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία για σπάνιο βιβλίο του Σαίξπηρ <<<

Η μελέτη αξιολογεί και την επίδραση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην πορεία ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G. “Το 2020 είναι μια ευμετάβλητη και αβέβαιη χρονιά. Η εξάπλωση του COVID-19 αρχικά φάνηκε να υπονομεύει τις προσδοκίες ότι το 2020 θα ήταν η χρονιά εκτεταμένης ανάπτυξη του 5G. Το ενδιαφέρον των εταιρειών μετατοπίστηκε από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην εταιρική διάσωση και ανάκαμψη”, αναφέρει η έρευνα.

“Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έμοιαζε να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Ωστόσο, η πανδημία επέβαλε μια νέα πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις μετακινήθηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία, τα σχολεία εισήγαγαν την τηλε-εκπαίδευση και ο κλάδος της υγείας εφάρμοσε την τηλεϊατρική. Η νέα “κανονικότητα” στηρίχθηκε στην τεχνολογία και η ανάγκη για το 5G έγινε ισχυρότερη από ποτέ”, συμπληρώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Ηγέτες και ουραγοί
Η έρευνα εντοπίζει, παράλληλα, τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων, παγκοσμίως, με βάση την ψηφιακή τους ωριμότητα. Οι πιο ώριμες ψηφιακά εταιρείες είναι και αυτές που θεωρούνται οι πιο “5G ready”.

>>>Διαβάστε ακόμη: 
Δισεκατομμυριούχος επενδυτής: 5 φορές πάνω η αξία της Tesla  <<<

Οι επιχειρήσεις αυτής της ομάδας, αν και αποτελούν μόλις το 7% του συνόλου, έχουν δει ήδη αύξηση παραγωγικότητας τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη χρήση εφαρμογών 5G. Σε αυτήν την ομάδα των εταιρειών συμπεριλαμβάνεται, κατά κύριο λόγο, ο τομέας των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μέτριο επίπεδο ψηφιοποίησης έχει η δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων, στην οποία ανήκουν κλάδοι της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές, το λιανικό εμπόριο, η εκπαίδευση και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Στην τρίτη κατηγορία εταιρειών, αυτή με χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, ανήκουν οι κλάδοι της γεωργίας, της εξόρυξης, του χονδρικού εμπορίου και των τροφίμων.

Πηγή: newmoney
 

 
6628