Αγορές: Οι 5 βασικές προβλέψεις για το 2023

Τι θα γίνει σε δολάριο, μετοχές και ομόλογα

Η βασιλεία του δολαρίου τελειώνει, τα ομόλογα ανακάμπτουν, οι αναδυόμενες αγορές κάνουν το… comeback, η Κίνα βγαίνει από την απομόνωση και οι μετοχές εισέρχονται σε μια περίοδο αστάθειας. 

Αυτές είναι οι πέντε βασικές προβλέψεις των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίων για το 2023, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, στο οποίο αποτιμάται αφενός η κατάσταση των εθνικών οικονομιών, αφετέρου το πότε ακριβώς οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν στρατηγική.  

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τις κύριες εκτιμήσεις των ανθρώπων, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα αυτό που ονομάζουμε «αγορές». 

 

>>> Διαβάστε επίσης: Δύσκολο το 2023 για τις χρηματιστηριακές αγορές <<<

Τέλος η βασιλεία του δολαρίου 

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος υπολογίζει τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων παγκοσμίως, αυξήθηκε τουλάχιστον 15% από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022, ενόσω η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.  

Η Federal Reserve έχει προαναγγείλει και νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, αλλά οι αγορές εκτιμούν ότι αυτές σύντομα θα σταματήσουν (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%). Γι’ αυτό τον λόγο, ο Τζο Λίτλι, αναλυτής της HSBC Asset Management, περιμένει μια «βουτιά» του δολαρίου κατά τουλάχιστον 10%, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο πληθωρισμός σταδιακά θα αποκλιμακωθεί και ότι η κεντρική τράπεζα θα αλλάξει στρατηγική.  

Από την άλλη πλευρά, το ιαπωνικό γεν θα μπορούσε να είναι ο νικητής του 2023 στην αγορά συναλλάγματος, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) μόλις τον προηγούμενη μήνα έκανε το πρώτο βήμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού. «Εάν ήταν να διαλέξω ένα νόμισμα, αυτό θα ήταν το γεν» σχολιάζει ο Κρις Τζέφρεϊ, αναλυτής της Leganl & General Investment Management.

Αγοράστε… Κίνα 

Οι επενδυτές προβλέπουν ότι οι κινεζικές μετοχές θα κάνουν ένα δυνατό comeback, έπειτα από αρκετά χρόνια αστάθειας, χάρη στη χαλάρωση των περιορισμών για την Covid, την προσδοκία επιτάχυνσης της ανάπτυξης και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.  

Παρότι ο αριθμός των θανάτων από Covid τείνει αυξανόμενος, είναι σαφές ότι ο ενθουσιασμός για το άνοιγμα της οικονομίας ευνοεί σημαντικά τις κεφαλαιαγορές του ασιατικού κράτους.  Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης MSCI China έκανε ράλι σχεδόν 40% από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αναγκάζοντας την BNP Paribas να αναβαθμίσει σε «overweight» τις κινεζικές μετοχές.  

Ανακάμπτουν οι αναδυόμενες αγορές 

Μετά την ιστορική βουτιά του 2021, οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να κάνουν ένα εντυπωσιακό ράλι, χάρη στη σταδιακή σταθεροποίηση των επιτοκίων, τη χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα και την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη UBS, οι αναδυόμενες μετοχές μπορούν να προσφέρουν επιστροφές από 8% έως 15% μέσα στο 2023. «Ταύρους» περιμένει και η Morgan Stanley, η οποία βλέπει επιστροφές της τάξης του 17%. 

Η προϊστορία, εξάλλου, είναι άκρως ευνοϊκή, καθώς το 1999 ο δείκτης MSCI EM εκτοξεύθηκε κατά 64%, ενώ το προηγούμενο έτος είχε κατρακυλήσει εξαιτίας της κρίσης στην Ασία. Το ίδιο συνέβη και το 2009, όταν ο σχετικός δείκτης κέρδισε 75% στον απόηχο του Παγκόσμιου Κραχ.  

Στροφή στα ομόλογα 

Μετά το χειρότερο έτος όλων των εποχών στην αγορά των ομολόγων, πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ένα εντυπωσιακό rebound.  

Ο πληθωρισμός, ο οποίος αποτελεί τη «νέμεση» των ομολόγων, καθώς αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια, οδεύει προς αποκλιμάκωση εντός του 2023. Άλλωστε, η επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά παράδοση συνδράμει στην υποχώρηση των τιμών. 

Οι αναλυτές του Reuters, ενδεικτικά, περιμένουν ότι ο αμερικανικός πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στο 3,1% έως τα τέλη του 2023. Έτσι, η Βαλεντίν Αϊνούζ, αναλύτρια στην Amundi Institute, εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 από 3,88% σήμερα. 

Μετοχές: Πούλα τώρα, αγόρασε αργότερα 

Οι επενδυτές ευελπιστούν σ’ ένα σχήμα V για τις αγορές διεθνώς, καθώς εκτιμούν ότι μετά την τρέχουσα καθίζηση θα επέλθει ένα ανοδικό ράλι, το οποίο θα οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. 

Ενδεικτικά, η JP Morgan προβλέπει μια αναταραχή στις αγορές και μια ύφεση της οικονομίας, αλλά τα πράγματα θα βελτιωθούν στο β’ μισό, ενόσω η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αρχίσει την πολυαναμενόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής (από σφιχτή σε χαλαρή).  

Ο Χάνι Ρέντχα, αναλυτής στην PineBridge Investments, περιμένει μια περαιτέρω πτώση στις αμερικανικές μετοχές, προτού επέλθει μια «στροφή» κάποια στιγμή στο α’ εξάμηνο του 2023. Από την πλευρά του, ο Τρέβορ Γκρίθαμ της Royal London Asset Management εκτιμά ότι αυτή η «στροφή» ενδέχεται να έρθει και λίγο αργότερα.  

Πηγή: Newmoney.gr

 
11838