Άλμα στις τιμές χαλκού και ψευδάργυρου

Ο ψευδάργυρος σημείωσε άλμα 4,4% στο LME νωρίτερα, ενώ ο χαλκός και το αλουμίνιο ενισχύθηκαν κατά 2,4%

Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση του London Metal Exchange (LME) ότι θα περιορίσει τις νέες παραλαβές των μετάλλων από τη ρωσική εταιρεία Ural Mining & Metallurgical Co. και μια από τις θυγατρικές της.

Αυτή η εξέλιξη ώθησε τα βιομηχανικά μέταλλα, τα οποία έχουν υποχωρήσει φέτος εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση από τον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας που επηρεάζεται από την πολιτική Covid Zero και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο ψευδάργυρος έχει υποχωρήσει περίπου 30% από τον Απρίλιο, ενώ ο χαλκός έχει καταγράψει απώλειες 26% από το υψηλό του Μαρτίου.

Η απόφαση του LME έχει άμεση ισχύ και τα μέταλλα από την ρωσική UMMC ή την μονάδα της Chelyabinsk Zinc, μπορούν να παραδοθούν στις αποθήκες του LME μόνο εάν ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποδείξει ότι δεν θα συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Η βιομηχανία παλεύει με το ερώτημα πώς να χειριστεί τις προμήθειες από τη Ρωσία — που αποτελεί μεγάλη παραγωγό αλουμινίου, νικελίου και χαλκού — από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και οι συζητήσεις εντάθηκαν τον περασμένο μήνα.

Ορισμένοι ευρωπαίοι αγοραστές προσπαθούν να αποφύγουν τις ρωσικές προμήθειες.

Η United Co. Rusal International PJSC είπε ότι δεν υπάρχει «καμία βάση» σε οποιεσδήποτε κινήσεις του LME να μπλοκάρει το αλουμίνιο της, αντιδρώντας έντονα όταν η αμερικανική ανταγωνίστρια της, Alcoa Corp. είπε ότι το χρηματιστήριο θα πρέπει να σταματήσει να δέχεται ρωσικό μέταλλο.

Ο ψευδάργυρος σημείωσε άλμα 4,4% στο LME νωρίτερα, ενώ ο χαλκός και το αλουμίνιο ενισχύθηκαν κατά 2,4%.

mononews.gr

 
11309