Άλμα στις τιμές σιταριού μετά την απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας

Το συμβόλαιο αναφοράς του σιταριού κατέγραψε άνοδο έως και 5,9%

Νέο άλμα σήμερα, Δευτέρα (16/5), για τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου. 

>>Διαβάστε επίσης:Ινδία: Απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών<<

Το συμβόλαιο αναφοράς του σιταριού κατέγραψε άνοδο έως και 5,9%. Έχει ενισχυθεί 60% από τις αρχές του έτους αυξάνοντας το κόστος ψωμιού, ζυμαρικών και άλλων βασικών ειδών διατροφής.

Η κυβέρνηση της Ινδίας διευκρίνισε ότι θα επιτρέψει εξαγωγές, υποστηριζόμενες από πιστωτικές γραμμές, που έχουν ήδη εκδοθεί και προς χώρες που θα ζητήσουν προμήθειες για να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν επίσης πως η απαγόρευση δεν είναι μόνιμη και θα μπορούσε να αναθεωρηθεί. 

Παρόλα αυτά η απόφαση δέχθηκε έντονη κριτική από τους υπουργούς Γεωργίας του G7 που συνεδριάζουν στη Γερμανία. «Εάν όλοι αρχίσουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές ή να κλείνουν τις αγορές τους, η κρίση θα επιδεινωθεί» είπε ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Τσεμ Οζντεμίρ. 

Η ομάδα G7 αποτελείται από τις 7 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, που έχουν κυρίαρχο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ιαπωνία. 

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως. Ωστόσο έως και πρόσφατα δεν ήταν μεγάλος εξαγωγέας, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της να καταναλώνεται στο εσωτερικό της χώρας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι ουκρανικές εξαγωγές. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ξηρασία και πλημμύρες που έπληξαν άλλες χώρες - εξαγωγείς ανέδειξαν την Ινδία σε καθοριστικό παίχτη για την επισιτιστική επάρκεια.

naftemporki.gr