Αναμένεται νέα νομισματική κρίση στην Τουρκία

Η Τουρκία ενδέχεται να μπει σε μια νέα νομισματική κρίση σύντομα / Τι εκτιμούν οικονομολόγοι

Άνοδο του δολαρίου μέχρι και 9,70 έναντι της τουρκικής λίρας προβλέπει η γαλλική τράπεζα Societe Generale σύμφωνα με την τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ ενόψει της νέας πολιτικής που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας τον οποίο διόρισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. 

Ο αναλυτής Φένιξ Καλέν εκτιμά ότι ο νέος Διοικητής Σαχάπ Καβτζίογλου θα χρησιμοποιήσει αποθεματικά για να σταθεροποιήσει τη λίρα από τώρα και στο εξής, ενώ θα χάσει το παιχνίδι εάν μπει σε έναν νομισματικό πόλεμο με τις αγορές και ίσως χρειαστεί να πραγματοποιήσει επείγουσες αυξήσεις επιτοκίων για να σταματήσει η υποτίμηση της λίρας. «Η Τουρκία ενδέχεται να μπει σε μια νέα νομισματική κρίση σύντομα», εκτιμά ο Φένιξ. 

Ο καθηγητής οικονομικών Βεϊσέλ Ουλούσοϊ σχολιάζοντας την υποτίμηση της λίρας κατά 15% είπε ότι η οικονομία της Τουρκίας θα προκαλέσει βαθιά κρίση. 

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Με την απόφαση απομάκρυνσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προσθέσαμε άλλη μια διαδικασία υποτίμησης στην οικονομία η οποία επηρεάζει ακόμη πιο πολύ την οικονομική ύφεση που ξεκίνησε το 2018», ανέφερε ο Τούρκος οικονομολόγος χαρακτηρίζοντας παράλογη την αλλαγή του Διοικητή και σχολιάζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στην οικονομική θεωρία και πρακτική.

Μάλιστα επισημαίνει πως η απόφαση σχετικά με την καθαίρεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας γνωρίζοντας ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες, είναι ένα ζήτημα που επίσης πρέπει να συζητηθεί. 

Πάντως η πρώτη αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήρθε από τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και υπεύθυνο για οικονομικές υποθέσεις του κόμματος Νουρεττίν Τσανικλί ο οποίος είπε πως η αλλαγή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν έγινε για να προκαλέσει της αγορές προσθέτοντας πως πρωταρχικό καθήκον που ανατίθεται στους διοικητές από τον νόμο είναι να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών. «Όλοι οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι σήμερα ήταν πάντα πιστοί στον στόχο της επίτευξης της σταθερότητας των τιμών», υποστήριξε ο Νουρετίν Τσανικλί από τον λογαριασμό του στο τουίτερ.
 
(ΚΥΠΕ)

 
5265