Ανέκτησε το χαμένο έδαφος η στερλίνα

Παρέμβαση την Τράπεζα της Αγγλίας

Περίπου στην ισοτιμία που βρισκόταν έναντι του δολαρίου πριν από τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ, επέστρεψε τις πρώτες πρωινές ώρες η στερλίνα, φτάνοντας ξανά περίπου το ένα δολάριο και 11 σεντ.

Τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει προσωρινά στο ιστορικό χαμηλό του ενός δολαρίου και τριών σεντ, καθώς οι αγορές αμφέβαλλαν για τη βιωσιμότητα της χρηματοδότησης των φορολογικών περικοπών και των πακέτων στήριξης κατά της ακρίβειας μέσω κρατικού δανεισμού.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανάκτηση του χαμένου εδάφους οφείλεται στην κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να αρχίσει να αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα.

Αυτό οδήγησε στη σταθεροποίηση των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων, κάτι που φαίνεται να συμβάλλει για την ώρα στον κατευνασμό κάποιων εκ των ανησυχιών των αγορών.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Άντριου Γκρίφιθ σχολίασε ότι μετά από μία δύσκολη εβδομάδα, «υπάρχει ένας βαθμός ανάκτησης» της εμπιστοσύνης των αγορών.

Εντός της ημέρας η Πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο κ. Κουάρτενγκ θα έχουν συνάντηση με τον επικεφαλής του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR). Η απουσία ανάλυσης του OBR για τις επιπτώσεις των μέτρων που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν ανησυχία στις αγορές.

Κατά τη συνάντηση θα γίνει συζήτηση για τη διαδικασία προβλέψεων των επιπτώσεων του προϋπολογισμού που είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στις 23 Νοεμβρίου.

Πάντως η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων κάλεσε τον κ. Κουάρτενγκ να επισπεύσει την παρουσίαση του προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), η βρετανική οικονομία έτρεξε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον για την ώρα η βρετανική οικονομία δε βρίσκεται σε ύφεση, όπως είχε προειδοποιήσει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Παράλληλα ωστόσο η επίδοση αυτή σημαίνει πως η Βρετανία είναι η μόνη χώρα μέλος του G7 που δεν έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΚΥΠΕ

 
11743