Άνοδος ευρώ - Πτώση δολαρίου ενόψει αύξησης επιτοκίων από Fed

Το ευρώ ανέβηκε κατά 0,5% στο 1,0999 έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ ανέβηκε την Τρίτη, εν μέσω ελπίδων για πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ το δολάριο έπεσε, εν όψει της συνάντησης για την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve).

Όπως μεταδίδει το Reuters, ένας από τους κορυφαίους βοηθούς του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μέχρι τον Μάιο -και μπορεί ακόμη να τελειώσει εντός των επόμενων βδομάδων- καθώς η Ρωσία έχει ουσιαστικά ξεμείνει από νέα στρατεύματα για να συνεχίσει να πολεμά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης Μπρεντ έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών σχεδόν εβδομάδων, καθώς η Ρωσία δήλωσε ότι είναι υπέρ της επανάληψης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το συντομότερο δυνατό, ενώ οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία άμβλυναν περαιτέρω τους φόβους για διακοπές του εφοδιασμού.

«Αυτό (η πτώση της τιμής του πετρελαίου) αντανακλά την ελπίδα ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές μπορεί να οδηγήσουν σε μια επικείμενη και ειρηνική λύση τελικά», είπε ο αναλυτής forex της Commerzbank, σε ένα σημείωμά του προς πελάτες.

Κάποιοι αναλυτές επισήμαναν επίσης ότι μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ των τιμών του πετρελαίου και του ενιαίου νομίσματος αυξήθηκε πρόσφατα.

Το ευρώ ανέβηκε κατά 0,5% στο 1,0999 έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο νόμισμα έχασε έδαφος για λίγο αφότου έρευνα έδειξε την Τρίτη ότι το κλίμα των Γερμανών επενδυτών υποχώρησε σε σημείο ρεκόρ τον Μάρτιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, καθιστώντας μια ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «ολοένα και πιο πιθανή».

Η ζώνη του ευρώ είναι πολύ πιο εξαρτημένη από άλλες περιοχές από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, το ευρώ «σήμερα καθοδηγείται κυρίως από το συναίσθημα γύρω από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», όπως είπαν οι αναλυτές της ING, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση των αγορών στις ειρηνευτικές συνομιλίες ήταν «αισιόδοξη».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, στη συνάντησή της που θα καταλήξει την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για τον ρυθμό του μελλοντικού νομισματικού περιορισμού.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την αξία του δολαρίου έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, έπεσε κατά 0,3%, σε 98,828.

«Το δολάριο είναι σε σχετικά ψηλά επίπεδα. Θα χρειαζόμασταν μια "αετήσια" έκπληξη από τη Fed για να δούμε μια περαιτέρω άνοδο, αλλά νομίζω ότι ο πήχης είναι αρκετά υψηλός για αυτό», είπε ο Μάθιου Ράιαν, ανώτερος αναλυτής αγορών στην Ebury. «Θα είναι δύσκολο για το δολάριο να πραγματοποιήσει κάποιο ουσιαστικό ράλι μετά τη συνεδρίαση για την πολιτική της Fed», πρόσθεσε.

Το γουάν έπεσε κατά 0,2% σε 6,4075, μετά που έφτασε το χαμηλότερό του σημείο από τον Οκτώβριο του 2021 (6,4095). Την Τρίτη, η Κίνα σημείωσε απότομο άλμα στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, με τα νέα κρούσματα να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με μια ημέρα νωρίτερα, αφού επέβαλε μια σπάνια ταξιδιωτική απαγόρευση στο νότιο τεχνολογικό κόμβο Shenzhen.

Το ιαπωνικό γιεν ανέβηκε κατά 0,3% μετά που έπεσε σε νέο χαμηλό πενταετίας έναντι του δολαρίου, στα 118,44 σε μια νύχτα, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόκειται να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική εξαιρετικά χαλαρή.

ΚΥΠΕ

 
9614