Απαισιόδοξοι για την πορεία μετοχών το 2023 οι επενδυτές

Διψήφια ποσοστά μείωσης του δείκτη S&P 500 αναμένουν οι περισσότεροι επενδυτές της γενιάς των baby boomers

Από διευρυμένη απαισιοδοξία χαρακτηρίζονται οι εκτιμήσεις των εκατομμυριούχων επενδυτών όσον αφορά την πορεία των μετοχών το 2023, η οποία αναμένεται να αγγίξει διψήφιο ποσοστό.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση του CNBC, Millionaire Survey, το 56% των ερωτηθέντων αναμένουν πτώση του S&P 500 της τάξης του 10% το 2023. Περίπου το 1/3 εξ αυτών αναμένουν μείωση άνω του 15%. Το δείγμα των ερωτηθέντων συμπεριλάμβανε επενδυτές που διαχειρίζονται κεφάλαια τα οποία ξεπερνούν το $1 εκατ.

Οι επενδυτές αναμένουν, επίσης, πως η πτώση αυτή θα συρρικνώσει τον πλούτο τους, με το 28% να υποθέτουν πως η πτώση στις αγορές θα αποτελέσει τον κύριο λόγο της μείωσης αυτής.

Σημειωτέον πως η προηγούμενη φορά που οι επενδυτές ήταν τόσο απαισιόδοξοι (bearish) ήταν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης πριν από 15 χρόνια, όπως τόνισε και ο Τζορτζ Ουάλπερ της ερευνητικής Spectrem Group.

Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η πιθανότητα ύφεσης αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των πλούσιων επενδυτών. Παρά την πρόσφατη πτώση του S&P 500 κατά 18% φέτος, οι επενδυτές αυτοί προβλέπουν αύξηση του οικονομικού τους «πόνου».

Οι εκτιμήσεις αυτές επιδεινώνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγορές, αφού οι εκατομμυριούχοι επενδυτές κατέχουν το 85% των μετοχών οι οποίες βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων αναμένουν πως οι αποδόσεις των επενδύσεών τους θα αποκτήσουν αρνητικό πρόσημο μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους. Πολλοί εξ αυτών θα αποφύγουν τις περαιτέρω επενδυτικές κινήσεις τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον, ενώ το 46% απάντησαν πως έχουν αυξήσει το ποσοστό των μετρητών στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Οι εκατομμυριούχοι αυτοί είναι απαισιόδοξοι και σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομία, με το 60% να αναμένουν πως «θα είναι ασθενής ή πολύ πιο ασθενής σε σχέση με φέτος».

Χάσμα

Υπάρχει, πάντως, χάσμα μεταξύ των νεότερων και των μεγαλύτερων σε ηλικία εκατομμυριούχων επενδυτών. Το 81% των millennial εκατομμυριούχων αναμένουν πως η συνολική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων θα καταγράψει αύξηση το 2023, με το 46% να αναμένουν πως η αύξηση αυτή θα ξεπεράσει το 10%. Σε αντίθεση, το 61% των baby boomers εκτιμούν το αντίθετο. 

Ο Ουάλπερ, πάντως, τόνισε πως η γενιά των millennials επενδυτών έχει μεγαλώσει σε μία περίοδο χαμηλών επιτοκίων και αυξημένων αποδόσεων, όπου οποιοδήποτε sell-off στις αγορές έχει ακολουθηθεί από απότομη ανάκαμψη. Οι παλαιότεροι θυμούνται τις εποχές του αυξημένου στασιμοπληθωρισμού των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80, όταν ο S&P κατέγραψε πτώση για μία και πλέον δεκαετία.

Η bearish προσέγγιση των εκατομμυριούχων επενδυτών επηρεάζει και τους οικονομικούς τους συμβούλους. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών τονίζουν πως οι πελάτες τους δεν έχουν ζητήσει την άποψή τους όσον αφορά την αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων αφού, σύμφωνα με τον Ουάλπερ, «οι επενδυτές πιστεύουν πως οι σύμβουλοι δεν είναι ικανοί να τους προστατεύσουν από την κρίση».

Η έρευνα του CNBC και της Spectrem Group είχε δείγμα 761 ερωτηθέντων και έλαβε χώρα το Νοέμβριο.

 
newmoney.gr

 
11838