Απεργία τα Χριστούγεννα εξήγγειλαν οι σιδηροδρομικοί στη Βρετανία

Πρόκειται για απόφαση των μελών της μεγάλης συνδικαλιστικής ένωσης Σιδηροδρομικών, Θαλάσσιων και λοιπών Μεταφορών

Σε απεργία από τις 6 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έως τις 6 το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους.

Πρόκειται για απόφαση των μελών της μεγάλης συνδικαλιστικής ένωσης Σιδηροδρομικών, Θαλάσσιων και λοιπών Μεταφορών (RMT).

Η απεργία εκείνες τις ημέρες αποσκοπεί στο να ενταθεί η πίεση επί των σιδηροδρομικών εταιρειών να ανεβάσουν το ύψος των αυξήσεων προς τους υπαλλήλους τους εν μέσω πληθωρισμού που υπερβαίνει το 11%.

>>> Διαβάστε επίσης: Σε απεργιακό κλοιό η Βρετανία ενόψει Χριστουγέννων <<<

Η ταλαιπωρία για τους επιβάτες θα αφορά κυρίως την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς ανήμερα τα Χριστούγεννα και την 26η διεξάγονται ελάχιστα δρομολόγια. Ωστόσο αυτό το διήμερο ήταν προγραμματισμένες εκτενείς εργασίες συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου που τώρα δεν θα πραγματοποιηθούν.

Δύο ακόμα 48ωρες απεργίες από εργαζόμενους σε 14 μεγάλες σιδηροδρομικές εταιρείες επιβεβαιώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο γενικός γραμματέας της RMT Μικ Λιντς σχολίασε ότι είναι ατυχές που τα μέλη «υποχρεώθηκαν» να λάβουν αυτές τις αποφάσεις, δηλώνοντας ανοιχτός σε περαιτέρω συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ χαρακτήρισε «απίστευτα απογοητευτική» την απόφαση του συνδικάτου, ενώ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση απεργίας ο Υφυπουργός Παιδείας Νικ Γκιμπ κατηγόρησε την RMT ότι «κρατά όμηρο» τη χώρα ζητώντας λύτρα.

Το θέμα των σιδηροδρομικών απεργιών θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης υπό τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Οι απεργίες των σιδηροδρομικών είναι μόνο μία από τις δεκάδες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στη Βρετανία.

Οι απεργίες που αναμένεται να προξενήσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι αυτές του νοσηλευτικού προσωπικού του συστήματος δημόσιας υγείας NHS, των πυροσβεστών, των οδηγών λεωφορείων και των υπαλλήλων συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου.

Αυτοί και πολλοί ακόμα κλάδοι εργαζομένων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ζητούν υψηλότερες αυξήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του υπέρογκου κόστους διαβίωσης στη χώρα.

(ΚΥΠΕ)

 
11848