Ασιατικά χρηματιστήρια: Η μάχη των τσιπ φέρνει μεγάλες απώλειες

Οι αγορές σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Μαλαισία ήταν κλειστές λόγω αργίας

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να οδηγεί τις απώλειες.

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που κατασκευάζουν τσιπ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της πόλης δέχθηκαν τα πυρά των πωλητών μετά τους νέους κανόνες για τις εξαγωγές που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ της Κίνας Semiconductor Manufacturing International Corporation υποχώρησε έως και 5,23%, ενώ η Hua Hong Semiconductor σημείωσε απώλειες πάνω από από 10%. Η Shanghai Fudan Microelectronics Company υποχωρησε έως και 24,6% κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Ο ευρύτερος δείκτης Hang Seng υποχώρησε 2,90%, με τον δείκτη Hang Seng Tech να υποχωρεί 3,46%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite χάνει 1,15% κατά τη ν πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά την αργία της προηγούμενης εβδομάδας. Ο δείκτης Shenzhen υποχώρησε κατά 1,87%. Ο δείκτης CSI 300, ο οποίος παρακολουθεί τις μεγαλύτερες μετοχές που είναι εισηγμένες στην ηπειρωτική Κίνα, υποχώρησε 0,9%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 1,40%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας διαπραγματεύτηκε 1,46% χαμηλότερα. Οι αγορές στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τη Μαλαισία είναι κλειστές λόγω αργίας τη Δευτέρα.

Αργότερα αυτήν την εβδομάδα, η Τράπεζα της Κορέας θα ανακοινώσει την απόφασή της για το επιτόκιο αναφοράς, η Σιγκαπούρη πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου και η Κίνα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Την Παρασκευή στις ΗΠΑ, οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν περισσότερο από 2%, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας φόβους ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

newmoney.gr

 
11837