Αυτές οι εταιρείες σημάδεψαν τη δεκαετία

Έχουν αφήσει το μεγαλύτερο στίγμα στις βιομηχανίες τους, το επιχειρηματικό οικοσύστημα και τον πολιτισμό μας

Εταιρείες όπως το Uber, το Airbnb και το Instagram άλλαξαν τον τρόπο που κυκλοφορούμε, επικοινωνούμε με τους δικούς μας και ταξιδεύουμε. Η δεκαετία που μας πέρασε είχε σημαδευτεί από εταιρείες και startups που άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς τους. Αυτές οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες- οι οποίες δεν είχαν ιδρυθεί καν ή ήταν ιδιωτικές πριν από δέκα χρόνια- έχουν αφήσει το μεγαλύτερο στίγμα στις βιομηχανίες τους, το επιχειρηματικό οικοσύστημα και τον πολιτισμό μας μέσα στη δεκαετία του 2010.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

1. Instagram

Το Instagram, ιδρυμένο το 2010 από τους Mike Krieger και Kevin Systrom, άλλαξε πολλούς κλάδους, από την διατροφή και τα ταξίδια μέχρι την ομορφιά και τη μόδα. Πολλές κριτικές στα κοινωνικά δίκτυα και τις ψηφιακές ζωές των ανθρώπων βασίζονται στην ιδέα ότι οι χρήστες κάνουν πολλά πράγματα μόνο και μόνο για να μπορέσουν να τα δημοσιεύσουν στη συνέχεια στα κοινωνικά δίκτυα. Είτε είστε υπέρ είτε κατά των social media, το Instagram φαίνεται να έχει έρθει για να μείνει. Η εταιρεία, που αγοράστηκε το 2012 από το Facebook έναντι ενός δισ. δολαρίων, εκτιμάται σήμερα ότι αξίζει πάνω από 100 δισ. δολάρια με 500 εκατ. ενεργούς χρήστες ημερησίως.


2. Snapchat

Το Snapchat ιδρύθηκε μόλις ένα χρόνο μετά το Instagram, το 2011, από τον Evan Spiegel, ο οποίος παραμένει ο διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου σήμερα, και τον σημερινό CTO, Bobby Murphy. Στο ξεκίνημά της η εφαρμογή ένωσε των χώρο των κοινωνικών δικτύων με τις υπηρεσίες αποστολής μηνυμάτων, με έναν τρόπο που συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι και σήμερα τις δύο βιομηχανίες. Συγκεκριμένα, το Snapchat ήταν το πρώτο που ξεκίνησε τις «ιστορίες», δηλαδή αναρτήσεις που εξαφανίζονται μετά από 24 ώρες. Το Instagram ακολούθησε το παράδειγμά του με μεγάλη επιτυχία το 2016. Η εταιρεία έγνε δημόσια το 2017 και έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 21,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο. Έχει 210 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως.

3. Tinder

Τα διαδικτυακά ραντεβού στην αρχή πραγματοποιούνταν μόνο μέσω υπολογιστή και τα περιέβαλλε ένα κοινωνικό στίγμα. Τώρα πλέον βρίσκονται παντού. Το Tinder, που μοιάζει με παιχνίδι, ιδρύθηκε από τον Sean Rad και τον Justin Mateen το 2014. Πλέον η εφαρμογή ανήκει στο Match Group, το οποίο διαθέτει πολλές άλλες εφαρμογές ραντεβού, όπως το OkCupid και το Hinge.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

4. Slack

Το Slack υποστηρίζει ότι έφερε επανάσταση στο χώρο εργασίας και αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Η υπηρεσία διευκολύνει την ανταλλαγή μηνυμάτων, την κοινή χρήση αρχείων, την τηλεφωνική συνδιάσκεψη και τη συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τον σημερινό Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Stewart Butterfield. Πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Slack καθημερινά σήμερα και η υπηρεσία μεγαλώνει κάθε χρόνο. Η εταιρεία έχει ανώτατο ποσοστό αγοράς περίπου 11,6 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο.

5. Airbnb

Το 2008 τρεις φίλοι ίδρυσαν το Airbnb, με ένα μοντέλο λειτουργίας που πολλοί πίστεψαν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να δουλέψει. Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια, η επιχείρηση είχε κλείσει ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις και συνέβαλε στην προώθηση της οικονομίας κοινής χρήσης. Τώρα, δύο εκατομμύρια άνθρωποι διαμένουν μια νύχτα σε ένα κατάλυμα της Airbnb. Η τελευταία αποτίμηση της εταιρείας είναι στα πάνω από 35 δισεκατομμύρια δολάρια- υψηλότερη από το ανώτατο όριο της αγοράς του Hilton ή του Marriott- και φαίνεται ότι είναι έτοιμη για να γίνει δημόσια.

6. Facebook

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου ξεπέρασε το κατώφλι του ενός δισ. χρηστών περίπου τη στιγμή που έγινε δημόσιο, το 2012. Σήμερα φτάνει τους 2,45 δισ. χρήστες μηνιαίως. Ενώ είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν οι τρόποι με τους οποίους το Facebook βοήθησε τους ανθρώπους να συνδεθούν (ή να παρενοχλήσουν, να παραπληροφορήσουν ή να γελοιοποιήσουν ο ένας τον άλλο), έχουμε μάθει ένα ή δύο πράγματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων στο διαδίκτυο. Από την έναρξη ομοσπονδιακών ερευνών στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica- όπου η εταιρεία είχε πρόσβαση στα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του κοινωνικού δικτύου- μια εταιρεία ασφαλείας αποκάλυψε ότι 540 εκατομμύρια χρήστες βρίσκονταν εκτεθειμένοι και το Facebook αποκάλυψε ότι χάκερ είχαν κλέψει προσωπικές πληροφορίες ακόμα 30 εκατομμυρίων χρηστών.

7. SpaceX & Tesla

Οι εταιρείες του Έλον Μασκ κατέληξαν να επηρεάζουν σημαντικά πολλές βιομηχανίες. Οι εταιρείες έχουν πάρει πολύ διαφορετικές πορείες: Ενώ η Tesla ξεκίνησε τη δεκαετία με το να γίνεται δημόσια, η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε και ανάκτησε ένα διαστημικό αεροσκάφος. Τώρα, αξίζει περισσότερα από 33 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι συνεργάτης της NASA καθώς και ένας μεγάλος εργολάβος αμυντικών έργων. Η Tesla, από την άλλη πλευρά, γοητεύει καταναλωτές και επενδυτές. Έγινε η καλύτερη εταιρεία πώλησης και κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2018 και ώθησε άλλες κατασκευαστικές εταιρείες αυτοκινήτων να προχωρήσουν στην κατασκευή ηλεκτρικών και αυτόνομων αυτοκινήτων. Ωστόσο, ο Tesla δεν ήταν ποτέ κερδοφόρα. Τα έσοδά της προέρχονται από τις προπαραγγελίες οχημάτων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

8. Twitter

Κάτι που ξεκίνησε ως ένα πείραμα για μικρο-blogging, το Twitter σήμερα επηρεάζει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα του πλανήτη και τροφοδοτεί πραγματικές επαναστάσεις. Ο ρόλος του κοινωνικού δικτύου στην αναζωπύρωση της Αραβικής Άνοιξης, το #MeToo, τις πορείες για το κλίμα και σε ένα εκατομμύριο άλλες μικρότερης κλίμακας κινήσεις, φωτίζει τη βαθιά και διαρκή πολιτισμική επιρροή του Twitter στον κόσμο.

9. Netflix

Οι συνδρομητές της υπηρεσίας βίντεο streaming, Netflix, αυξήθηκαν περισσότερο από δώδεκα φορές τη δεκαετία αυτή. Μπορεί η μετοχή της σήμερα να βρίσκεται 12% κάτω από το peak που έφτασε πριν δύο χρόνια, αλλά το Netflix αποτέλεσε τη μετοχή με την καλύτερη απόδοση για τρία χρόνια μέσα στη δεκαετία: το 2010, το 2013 και το 2015. Άνοιξε έναν νέο δρόμο στην παρακολούθηση ταινιών και σειρών και ανάγκασε την Disney, την Time Warner και άλλους γίγαντες των media να αλλάξουν τις επιχειρήσεις τους. Σήμερα, οι αναλυτές συνεχίζουν να προτείνουν τη μετοχή του Netflix, ίσως επειδή δεν αντιμετωπίζει κανέναν σοβαρό ανταγωνισμό- τουλάχιστον προς το παρόν.

10. Spotify

Η υπηρεσία streaming μουσικής, Spotify έφτασε στις Η.Π.Α. το 2011 μετά την κυκλοφορία στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και άλλαξε εντελώς τη μουσική βιομηχανία. Ακριβώς όπως και η Napster και το iTunes πριν από αυτό, το Spotify προκάλεσε μια στροφή 180 μοιρών στον τρόπο ακρόασης μουσικής από την αγορά στην ενοικίαση. Με 9,99 δολάρια το μήνα, μπορείτε να ακούσετε όση μουσική θέλετε, όπου θέλετε. Επίσης, το Spotify τορπίλισε το iTunes Store, αναγκάζοντας την Apple να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο σε Apple Music. Κάπως έτσι, το Spotify άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η μουσική ανακαλύπτεται, προωθείται και γίνεται δημοφιλής.

fortunegreece.com