Β. Ζελένσκι: «Βλέπει» θετικά τη συνομιλία Πούτιν-Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε «θετικές» την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου τις συζητήσεις μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι μίλησαν σε φόντο φόβου στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

«Το πιο σημαντικό, βλέπουμε τώρα μια πραγματική προσωπική αντίδραση και έναν προσωπικό ρόλο του Προέδρου Μπάιντεν στην επίλυση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Έκανε σαφές επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα εάν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επιστροφή στη διπλωματία.

«Το ΝΑΤΟ κάνει επικίνδυνες απόπειρες να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος και να αναπτύξει το στρατιωτικό δυναμικό του στα σύνορά μας, για αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει ασφαλείς εγγυήσεις που θα αποκλείουν τη διεύρυνση» του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε στις «υποτιθέμενα απειλητικές κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» και περιέγραψε τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν στην περίπτωση που κλιμακωθεί η κατάσταση, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ρωσικός στρατός δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία, παρά την παρουσία του στα σύνορα, διαβεβαίωσε επίσης το Κρεμλίνο.

naftemporiki.gr  

 
7522