Blue Origin: Ξεκινάνε τα σχέδια για ιδιωτικό διαστημικό σταθμό

Φουντώνει η μάχη του διαστήματος από τις ιδιωτικές εταιρείες με νέο πεδίο δράσης τους διαστημικούς σταθμούς

Η κάθε εταιρεία θα ασχοληθεί με συγκεκριμένο τμήμα της κατασκευής και διαχείρισης του σταθμού. Ωστόσο, κατά την παρουσίαση του project δεν δόθηκαν στοιχεία για το ύψος της επένδυσης και την οικονομική συνεισφορά της κάθε εταιρείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο αντιπρόεδρος της Blue Origin, Μπρεντ Σέργουντ, ισχυρίστηκε πως η ομάδα δεν θα δώσει συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος του λογαριασμού της όλης κατασκευής, εκτιμώντας πως είναι εμπορικά «ευαίσθητο» ζήτημα.

Η Blue Origin σκοπεύει να υποβάλει προσφορά για να συμμετάσχει σε ένα από τα σχεδιαζόμενα συμβόλαια της NASA που θα αφορούν εμπορικά προγράμματα διαστημικών πτήσεων, ήτοι «Commercial LEO (Low Earth Orbit) Destinations», όμως δεν θα είναι η μοναδική. Αξιωματούχοι της NASA έχουν αποκαλύψει πως τουλάχιστον δώδεκα εταιρείες έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια ακόμη ομάδα ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της κατασκευής ιδιωτικού διαστημικού σταθμού. Συγκεκριμένα οι Nanoracks, Voyager Space και Lockheed Martin δημοσίευσαν το πλάνο τους για την κατασκευή του σταθμού Starlab, μέχρι το 2027.

Με την αμερικανική διαστημική εταιρεία να σχεδιάζει την απόσυρση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) γύρω στα τέλη της δεκαετίας, οι ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου ελπίζουν να καλύψουν το κενό αυτό συνεργαζόμενες με την NASA. Αντιστοίχως η ίδια η NASA υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει έως και 1 δισ. δολάρια ετησίως σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής.

ot.gr