Βρετανία: Ένας στους τρεις δυσκολεύεται να βρει 20 επιπλέον λίρες

Το συνεχές στρες από την οικονομική πίεση επηρεάζει και την ψυχική υγεία

Αντιμέτωποι με την οικονομική ανέχεια, λόγω της κρίσης, είναι τουλάχιστον τον ένα τρίτο των ενηλίκων στη Βρετανία, καθώς εκτιμά ότι είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει σε αύξηση των μηνιαίων εξόδων του κατά 20 λίρες. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Citizens Advice, σύμφωνα με την οποία το 25% το θεωρεί «κάπως δύσκολο», το 7% «πολύ δύσκολο» και το 4% «αδύνατο», με το ποσοστό συνολικά να φτάνει το 36%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Βρετανοί στρέφονται σε ακραία μέτρα για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους ζωής, όπως το να τρώνε μόνο κρύα γεύματα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από διαφορετική έρευνα της StepChange, σύμφωνα με την οποία όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Βρετανίας χρησιμοποιούν κεριά ή αποφεύγουν να ανοίξουν τον φούρνο, διότι φοβούνται το βάρος στους λογαριασμούς ρεύματος.

Κατά την Citizens Advice, στην οποία ερωτήθηκαν 2.000 ενήλικες στη Βρετανία μεταξύ 5 και 9 Δεκεμβρίου, σχεδόν ένα τέταρτο των συμμετεχόντων (23%) είχε κάνει μεγαλύτερα έξοδα σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής και ρεύμα, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Περίπου τα δύο τρίτα (37%) δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο για έξι μήνες ακόμη, χωρίς να καταφύγει σε επιπλέον στήριξη. Ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποίησε χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά πάνω από τους μισούς (56%) δήλωσαν ότι είτε τις είχαν εξαντλήσει είτε αναμένεται να τις εξαντλήσουν στους επόμενους τρεις μήνες.

Τέλος, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλος της Citizens Advice, Dame Κλερ Μοριάρτι  δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο με τα οικονομικά τους: στερεύουν οι αποταμιεύσεις, προχωρούν χωρίς τα βασικά αγαθά και στρέφονται σε τράπεζες τροφίμων για να αντεπεξέλθουν…Χωρίς περαιτέρω στοχευμένη παρέμβαση, ενδέχεται να έχουμε άλλο ένα έτος απόγνωσης για εκατομμύρια ανθρώπους».

newmoney.gr

 
11840