Βρετανία: Μείωση στις πωλήσεις τροφίμων και τον Οκτώβριο

Ποιοι παράγοντες βαραίνουν την αγοραστική δύναμη - Ο πληθωρισμός σφυροκοπά τα βρετανικά νοικοκυριά

Αντιμέτωπες με την εκτόξευση των τιμών, οι πωλήσεις τροφίμων συνέχισαν την πτώση τους τον Οκτώβριο στη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (ONS) που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης ενός προϋπολογισμού λιτότητας που προβλέπει αυξήσεις φόρων και μειώσεις δημοσίων δαπανών.

“Ο όγκος των πωλήσεων τροφίμων συνεχίζει να ακολουθεί την τάση για μείωση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021″, ένα φαινόμενο που εξηγείται από “την αύξηση του κόστους διαβίωσης και των τιμών των διατροφικών προϊόντων”, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση το ONS.

Ο όγκος των πωλήσεων των καταστημάτων τροφίμων μειώθηκε κατά 1% τον Οκτώβριο και ήταν χαμηλότερος κατά 4,1% του επιπέδου πριν από την πανδημία της Covid-19, μια ένδειξη πως οι Βρετανοί σφίγγουν το ζωνάρι απέναντι σε ένα πληθωρισμό που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 40 χρόνων και μια οικονομία που επλήγη σοβαρά από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Brexit.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη μέτρα λιτότητας ύψους 55 δισεκ. στερλινών προκειμένου να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, μια πικρή συνταγή σε μια χώρα που έχει ήδη μπει σε ύφεση, σύμφωνα με τις προβολές του OBR, του οργανισμού δημοσιονομικών προβλέψεων.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού, που ξεπέρασε το 11% τον Οκτώβριο, θα οδηγήσει ως εκ τούτου στην “πτώση κατά 7% του βιοτικού επιπέδου” στη Βρετανία μέσα σε δύο χρόνια, παρά την κυβερνητική βοήθεια, “διαγράφοντας οκτώ χρόνια προόδου”, ανέφερε χθες το OBR.

“Αυτό που ανησυχεί τον κόσμο, είναι η αύξηση του κόστους διαβίωσης, η αύξηση των τιμών για τα ψώνια της εβδομάδας, των στεγαστικών δανείων και των λογαριασμών ενέργειας”, δήλωσε σήμερα ο Χαντ στο Sky News, επαναλαμβάνοντας πως “οι δύσκολες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν [την Πέμπτη] θα μειώσουν τον πληθωρισμό”.

Γενικά, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα, περιλαμβανομένων εκείνων που δεν αφορούν τρόφιμα, σημείωσαν μια μικρή ανάκαμψη τον Οκτώβριο (0,6%), αλλά κυρίως επειδή ο προηγούμενος μήνας είχε μία επιπλέον μη προβλέψιμη ημέρα αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, σύμφωνα με το ONS.

“Οι προοπτικές της κατανάλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να πλήττονται από μια σειρά αντίθετων ανέμων — κυρίως τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των (αυξήσεων των) μισθών και την αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων”, σχολίασε ο Μάρτιν Μπεκ, οικονομολόγος του ομίλου οικονομικών προβλέψεων EY Item Club.

“Αυτοί οι παράγοντες “θα βαρύνουν πιθανόν στην αγοραστική δύναμη μέχρι το ερχόμενο έτος”, είπε.

newmoney.gr

 
11838