Βρετανία: Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, «αγγίζοντας» το 5,1% τον Νοέμβριο.

Αναλυτικοτερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύθηκαν από το κόστος των ενδυμάτων, των καυσίμων αυτοκινήτων και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να αυξήσει τα επιτόκια.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι η ετήσια άνοδος των τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί από 4,2% τον Οκτώβριο σε 4,8% τον περασμένο μήνα, ενώ η BoE «έβλεπε» πληθωρισμό στο 4,5%. Μάλιστα η BoE δεν περίμενε ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 5% μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια την Πέμπτη. Ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας θα ήταν αρκετός για να προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων, αν η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού δεν αύξανε την αβεβαιότητα στην οικονομία, σχολιάζουν οι Financial Times.

Τα σημερινά δεδομένα ενισχύουν την υπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα, αναφέρει το Bloomberg. «Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και με τον πληθωρισμό υψηλό, υπάρχει ο κίνδυνος οι προσδοκίες για μελλοντικά κέρδη τιμών να παραμείνουν αβάσιμες. Αυτό θα άνοιγε την πόρτα σε μια περίοδο επίμονου πληθωρισμού. Η ισχύς των πρόσφατων στοιχείων σημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων από την BOE δεν μπορεί να αποκλειστεί την Πέμπτη. Αλλά η βασική μας υπόθεση είναι ότι η κεντρική τράπεζα καθυστερεί την άνοδο των επιτοκίων, επικαλούμενη την αβεβαιότητα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον», συνεχίζει. 

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε χθες την Τράπεζα της Αγγλίας να αποφύγει την «προκατάληψη της αδράνειας», λέγοντας ότι θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να αποτρέψει τον πληθωρισμό να «ριζώσει» στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η λίρα εκτοξεύτηκε για λίγο μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων, εγκαταλείποντας έπειτα τα κέρδη για να διαπραγματευτεί 0,1% υψηλότερα στα 1,3246 δολ. στις 07:23 π.μ. στο Λονδίνο.

naftemporiki.gr

 
9015