Βρετανία:Στην τελευταία θέση λόγω δυναμικού οικονομικής ανάπτυξης

Το αναπτυξιακό δυναμικό της Βρετανίας έχει μείνει πίσω από κάθε μεγάλη οικονομία

Το αναπτυξιακό δυναμικό της Βρετανίας έχει μείνει πίσω από κάθε μεγάλη οικονομία, εκτός από το Μεξικό, λόγω της κατάρρευσης της παραγωγικότητας και των σοβαρών ελλείψεων στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον πρώην ρυθμιστή των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας Μάικλ Σόντερς.

Ο Σόντερς, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στην κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Αύγουστο και τώρα είναι ανώτερος οικονομικός σύμβουλος στην Oxford Economics, δήλωσε ότι η ανάλυσή του σε προβλέψεις 43 χωρών από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έδειξε ότι το οικονομικό "όριο ταχύτητας" του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ομάδα για την περίοδο από το 2020 έως το 2024.

Η δυνητική παραγωγή, ένα μείγμα της αύξησης της παραγωγικότητας και του εργατικού δυναμικού, είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί μια οικονομία πριν δημιουργήσει πληθωρισμό. Τα ευρήματα υποδηλώνουν λίγες ελπίδες ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ μπορεί να ξεφύγει από την οικονομική στασιμότητα και τον πληθωρισμό που επιφέρουν την πιο έντονη συμπίεση των καταναλωτών από τότε που θυμόμαστε.

"Η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη συνεπάγεται χαμηλή αύξηση του πραγματικού βιοτικού επιπέδου", έγραψε ο Σόντερς σε σημείωμά του. "Συνεπάγεται επίσης μια υποτονική τάση στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μια ισχνή αύξηση των πραγματικών δημόσιων δαπανών ανά κάτοικο ή μια αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση".

Ο Σόντερς δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταφέρει να επιτύχει ανάπτυξη μόνο 0,5% ετησίως κατά την τετραετία έως το 2024. Σε ατομική βάση, οι πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνουν ότι η δυνητική παραγωγή δεν θα αυξηθεί καθόλου μεταξύ 2019 και 2025, πρόσθεσε.

Η θλιβερή εικόνα συμβάλλει στην εξήγηση του γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει έντονη συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και την υψηλότερη συνεχιζόμενη φορολογική επιβάρυνση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η Βρετανία βρισκόταν "περίπου στη μέση του πακέτου" των 43 χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά τη δυνητική ανάπτυξη μεταξύ 2010 και 2019, δήλωσε ο Σόντερς. Αλλά η απότομη μείωση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία έχει πλήξει σκληρά το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα με την επίμονα αδύναμη παραγωγικότητα, το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται τώρα, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα και άλλοι αποχωρούν λόγω μακροχρόνιας ασθένειας.

Το εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κατά 1% μικρότερο από ό,τι στο τέλος του 2019 και κατά 3% μικρότερο από ό,τι θα ήταν με βάση τις προηγούμενες τάσεις, η χειρότερη κατάρρευση της συμμετοχής από οποιαδήποτε κορυφαία οικονομία. Ο Σόντερς προειδοποίησε ότι η εικόνα μπορεί να μην βελτιωθεί.

"Αν δεν αντισταθμιστεί από την επίμονα υψηλή εισερχόμενη μετανάστευση, τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία που οδηγούνται από τη γήρανση του πληθυσμού είναι πιθανό να περιορίσουν περαιτέρω την αύξηση του εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια", δήλωσε.

"Ακόμη και με μια ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, αναμένουμε ότι η αύξηση του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβραδυνθεί από 0,8% κατά μέσο όρο ετησίως κατά την περίοδο 2010-2019 σε περίπου μηδενική ετήσια αύξηση κατά μέσο όρο την περίοδο 2020-2024, που είναι από τις χαμηλότερες από κάθε άλλη βιομηχανική χώρα και πολύ χαμηλότερη από την αύξηση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη".

Για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των μακροχρόνιων ασθενειών μέσω της περικοπής των λιστών αναμονής του NHS, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια.

capital.gr