Covid-19: Τι ισχύει στις χώρες της Ευρώπης για ταξιδιώτες

Η έξαρση της πανδημίας φέρνει επαναφορά αυστηρότερων μέτρων στις ευρωπαϊκές χώρες

Στις χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις έχουν σταματήσει τα ολικά lockdown. Παρ’όλα αυτά, η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας έφερε σε ορισμένες από αυτές νέα περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ολλανδία στην οποία, από το περασμένο Σάββατο, ισχύει περιορισμός στο ωραίο των εστιατορίων.

Η κατάσταση σε κάθε χώρα μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα· αυτό σημαίνει ότι όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα ήταν καλό να ενημερωθούν από τις τοπικές αρχές για τα μέτρα που ισχύουν. Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός με το τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν στις 16/11/21.

Γαλλία
Πλήρως εμβολιασμένοι επισκέπτες μπαίνουν στη χώρα χωρίς περιορισμούς έχοντας, φυσικά, μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ πρέπει να συμπληρώσουν και μία φόρμα που αναφέρει ότι δεν έχουν συμπτώματα COVID.

Ανεμβολίαστα άτομα από τη γαλλική πράσινη λίστα χωρών (αυτή τη στιγμή συμπεριλαμβάνονται σε αυτή όλες οι χώρες της Ε.Ε όπως και χώρες όπως η Ελβετία και ο Καναδάς) πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου ή πιστοποιητικό νόσησης. Αντιθέτως, επιπλέον περιορισμοί ισχύουν πλέον για όσους μπαίνουν στη χώρα από το Βέλγιο.

Η είσοδος σε χώρους πολιτισμού, μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και άλλους κλειστούς χώρους γίνεται μόνο με την επίδειξη του Pass Sanitaire -ενός πιστοποιητικού που δείχνει ότι ο κάτοχός του είναι είτε πλήρως εμβολιασμένος είτε έχει νοσήσει. Η κάλυψη του στόματος και της μύτης παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Εδώ και λίγες μέρες ισχύει ξανά η υποχρεωτική μάσκα για τους μαθητές.

Γερμανία
Σαν γενικό κανόνα, όποιος φτάνει στη Γερμανία είτε με αεροπλάνο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τρένο ή πλοίο πρέπει να παρουσιάσει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό τεστ. Όσοι έρχονται από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου (ανάμεσά τους αυτή τη στιγμή είναι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία και η Κροατία) και δεν έχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή νόσησης πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δέκα 10 ημέρες. Δικαιούνται να σταματήσουν την καραντίνα αν έχουν αρνητικό τεστ την 5η μέρα.

Στη χώρα ισχύουν ακόμα μέτρα πρόληψης όπως η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, η οδηγία για τήρηση αποστάσεων στο ενάμιση μέτρο και η μάσκα σε κλειστούς, προσβάσιμους σε όλο το κοινό χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτές τις μέρες, συζητιούνται επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Eπίσης, κάθε κρατίδιο έχει τη δυνατότητα για αποφάσεις και μέτρα τοπικού χαρακτήρα.

Από τις 15 Νοεμβρίου 2021 περιορίζεται σημαντικά η κοινωνική ζωή των ανεμβολίαστων στο Βερολίνο, καθώς –σε πρώτη φάση ως την 28η Νοεμβρίου– δεν θα έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, αλλά και στους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους της πρωτεύουσας. Τα διάσημα νυχτερινά κλαμπ του Βερολίνου λειτουργούσαν ήδη με τον συγκεκριμένο κανονισμό.

travel.gr