Credit Suisse: Η ελβετική κυβέρνηση ανέστειλε τις πληρωμές μπόνους

Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις πληρωμές των «αναβαλλόμενων» μπόνους, παρόλο που έχουν ήδη εγκριθεί

Η ελβετική κυβέρνηση ανέστειλε τις πληρωμές μπόνους στο προσωπικό της Credit Suisse, σύμφωνα με το Associated Press.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας αναφέρει ότι ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να ορίζει «μέτρα που σχετίζονται με τις αποδοχές» σε υποθέσεις που αφορούν τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι αρχές στην Ελβετία, με την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας και των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών, προσπάθησαν να πετύχουν την πώληση της Credit Suisse στην UBS ύψους 3,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια εκροή καταθέσεων και χρόνια προβλήματα προκάλεσαν φόβους ότι θα μπορούσε η προσπάθεια να αποτύχει και να προκαλέσει διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών των ΗΠΑ.

Απαγορεύει τις πληρωμές των «αναβαλλόμενων» μπόνους

Η ελβετική κυβέρνηση λέει ότι δεν σκοπεύει να μπλοκάρει τις πληρωμές μπόνους από το περασμένο έτος που έχουν χορηγηθεί, αλλά πρόκειται να καταβληθούν αμέσως επειδή δεν θέλει να τιμωρήσει τους υπαλλήλους της Credit Suisse «που δεν προκάλεσαν την κρίση».

Ωστόσο, οι αρχές της πρωτεύουσας, Βέρνης, δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις πληρωμές των «αναβαλλόμενων» μπόνους – παρόλο που έχουν ήδη εγκριθεί – με εξαίρεση τα μπόνους που «βρίσκονται ήδη στη διαδικασία πληρωμής».

Το χρονικό

Την ώρα που το δεύτερο μεγαλύτερο ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πωλήθηκε κυριολεκτικά στη μισή τιμή -με βάση τη χρηματιστηριακή αξία της περασμένης Παρασκευής- και χιλιάδες απλοί εργαζόμενοί του κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο ενώ ομολογιούχοι χάνουν 17 δισ. ευρώ, οι υποσχέσεις της διοίκησης για μπόνους και αυξήσεις αναμενόταν να τηρηθούν, ανέφερε εσωτερικό σημείωμα της τράπεζας το οποίο επικαλείται το Bloomberg και το Reuters.

Αμεσα ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και μέσω μέσων ενημέρωσης και απλού κόσμου, καθώς μπορεί η Βέρνη να υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει μεγάλη -αναλογικά- κρατική βοήθεια για το ντιλ, ούτε όπως υποστηρίζει δεν διασώζει την τράπεζα με χρήματα φορολογουμένων (το λεγόμενο bailout), αλλά τελικά τα κρατικά κονδύλια που διατίθενται είναι τεράστια.

Πηγή: Ot.gr