Ποιες οι εκτιμήσεις του οίκου για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού

H πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας συνεπάγονται σημαντική απώλεια του ΑΕΠ για τις μεγάλες οικονομίες, αναφέρει ο οίκος DBRS. Παρ’ όλα αυτά, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες εφάρμοσαν εγκαίρως στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επηρεάζονται από το lockdown, καλλιεργώντας το έδαφος για δυναμική ανάκαμψη αργότερα εντός του 2020.

Αν και τα μέτρα είναι εμπροσθοβαρή και ο άμεσος αντίκτυπος από τους περιορισμούς στα ταξίδια, κοινωνικές συναθροίσεις και κλείσιμο των συνόρων δεν πρόκειται να αναπληρωθεί άμεσα, η DBRS αναμένει ότι τα συλλογικά μέτρα από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα στηρίξουν μια σχετικά πιο δυναμική οικονομική ανάκαμψη αργότερα εντός του 2020. 

«Παρότι μάλλον θα χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου ανακτηθεί το χαμένο έδαφος σε ορισμένους κλάδους, το πιο πιθανό είναι ότι η απότομη μείωση της ζήτησης να είναι περιορισμένης διάρκειας λίγων τριμήνων», εκτιμά ο οίκος σε έκθεσή του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν περιθώρια να εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα στήριξης χωρίς να επηρεασθεί δυσμενώς η αξιολόγησή τους. Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα άμεσων πιστοληπτικών αναβαθμίσεων έχει σχεδόν εκμηδενισθεί. Με τον καιρό, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να καταστεί πιο αυστηρή στις περισσότερες χώρες, ώστε να αποκατασταθούν τα περιθώρια ευελιξίας και να υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης σε μελλοντικά σοκ.

Παρότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι διαφορετικός ανά γεωγραφική περιοχή, κλάδους και νοικοκυριά, «σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι τα μέτρα από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλουν στο να μετριασθεί το χτύπημα», υπογραμμίζει ο οίκος στην έκθεσή του.

Οι φορολογικές μειώσεις και οι αυξήσεις δαπανών ίσως να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά μέτρα σε αυτό το περιβάλλον δραματικής μείωσης της δραστηριότητας, όπου τα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να ξοδέψουν, ούτε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδυτικά projects. Αντ’ αυτού, οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν μια σειρά προσωρινών μέτρων ανακούφισης του βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επηρεάζονται.

Οι κρατικές δανειακές εγγυήσεις και η διάσωση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας μπορεί να συνεπάγονται πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, αποτελούν όμως χρήσιμα εργαλεία ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας σε προβλήματα φερεγγυότητας με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες. 

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Για τις κεντρικές τράπεζες, οι επιτοκιακές μειώσεις δεν επαρκούν από μόνες τους για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς τα αποκλεισμένα νοικοκυριά και οι κλειστές επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών δεν μπορούν ούτε να αυξήσουν τις δαπάνες ούτε να εκκινήσουν επενδυτικά projects.

Από την άλλη, τα έκτακτα προγράμματα αγοράς χρεογράφων, σε συνδυασμό με τα προγράμματα χρηματοδότησης και ελάφρυνσης όλα συμβάλλουν στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να στηρίξει τη λειτουργία της οικονομίας, εκτιμά η DBRS, διακρίνοντας αυτή τη φορά περιορισμένο κίνδυνο πληθωρισμού, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
 

 
3627
Thumbnail

Αύριο Τρίτη (7/4) η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, καθώς και άλλους έξι νόμους στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο στήριξης ύψους 990 δισ. δολαρίων για να μειώσει το πλήγμα στην οικονομία, μεταδίδει το Reuters.

ad1mobile

Πάνω από 3.500 άτομα έχουν διαγνωστεί θετικοί με κορωνοϊό στην Ιαπωνία και 85 είναι οι νεκροί. Η εξάπλωση του ιού στη χώρα δεν είναι τόσο μεγάλη συγκριτικά με άλλα σημεία του πλανήτη, ωστόσο οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά στο Τόκιο που έχει πάνω από 1.000 κρούσματα και 83 νέα μόνο σήμερα Δευτέρα (6/4). ζ

«Δεδομένου του μεγέθους της κρίσης στο ιατρικό μέτωπο, η κυβέρνηση δέχθηκε εισηγήσεις να ετοιμαστεί για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Αμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που, σύμφωνα με τον Άμπε θα κρατήσει έναν μήνα, θα δίνει στους κυβερνήτες την εξουσία να ζητήσει από τον κόσμο να παραμείνουν στο σπίτι και να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις, αλλά οι περιορισμοί δεν θα είναι τόσο αυστηροί όσο τα lockdowns σε άλλες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα υπάρχουν ποινές για όσους αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα.

O Άμπε ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δρομολογήσει πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 108 τρισεκατομμυρίων γιέν. Στο πακέτο περιλαμβάνεται ποσό 6 τρισ. γεν που θα διατεθούν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και 26 τρισεκατομμύρια γεν για την παροχή αναβαλλόμενης κοινωνικής ασφάλισης και πληρωμών φόρων.

ad2mobile

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης φαίνεται πάντως πως έχει την υποστήριξη των πολιτών. Σε δημοσκόπηση της JNN, για λογαριασμό της TBS, το 80% είπε ότι συμφωνεί ενώ μόλις το 12% απάντησε ότι δεν το κρίνει ως απαραίτητο.

Πηγή: newmoney
 

article 1