Δεν θέλουν να φύγουν οι αμερικανικές εταιρείες από τη χώρα, απαντά η Κίνα στις ΗΠΑ

Η Κίνα απαντά σε σχόλια ΗΠΑ λέγοντας ότι διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά της

Η Κίνα υπερασπίστηκε τις επιχειρηματικές πρακτικές της μετά που η Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο είπε ότι αμερικανικές εταιρείες της είπαν ότι η Κίνα έχει γίνει "μη επενδύσιμη", αναδεικνύοντας μία τάση των επενδυτών παγκόσμια που απομακρύνονται από την κινεζική αγορά.

Η Υπουργός Εμπορίου επισκέπτεται την Κίνα σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η επικοινωνία, ιδιαίτερα σε θέματα οικονομίας και άμυνας, εν μέσω ανησυχιών ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ραϊμόντο στην Κίνα, ο εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Liu Pengyu, είπε ότι οι περισσότερες από τις 70.000 αμερικανικές εταιρείες που επιχειρούν στην Κίνα θέλουν να μείνουν, ότι σχεδόν 90% ήταν επικερδείς και ότι το Πεκίνο δουλεύει προς την περαιτέρω διευκόλυνση της πρόσβασης για τις ξένες εταιρείες.

"Η Κίνα προωθεί ενεργά το άνοιγμα σε ανώτερο επίπεδο και κάνει προσπάθειες να παρέχει πρώτης τάξης, προσανατολισμένο στην αγορά επιχειρηματικό περιβάλλον, που να διέπεται από ένα υγιές νομικό πλαίσιο", είπε. "Η Κίνα θα ανοίξει ευρύτερα τις πόρτες της στον έξω κόσμο".

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters.

Διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι έχουν τρομάξει από απρόβλεπτες καταστολές σε τομείς από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως την εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, απομακρύνονται από κινεζικά περιουσιακά στοιχεία τον τελευταίο καιρό.

Οι καθαρές ξένες πωλήσεις 82,9 δισεκατομμυρίων γιουάν (11,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κινεζικές μετοχές αυτόν τον μήνα αποτελούν εκροή ρεκόρ. Μειώνονται επίσης οι εταιρικές επενδύσεις, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ πριν από 25 χρόνια.

Η Ραϊμόντο είναι στη Σαγκάη την Τετάρτη για την τελευταία μέρα συναντήσεων πριν την επιστροφή της στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα ποιο είναι το μήνυμά της προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα, η Ραϊμόντο είπε: "Το μήνυμα είναι να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε. Σας θέλουμε εδώ να επενδύετε, να αναπτύσσεστε".

Όμως, την Τρίτη, είπε σε δημοσιογράφους στο τρένο από το Πεκίνο στη Σαγκάη, ότι αμερικανικές εταιρείες είχαν παραπονεθεί σε αυτήν ότι η Κίνα έχει καταστεί "μη επενδύσιμη", σημειώνοντας πρόστιμα, επιδρομές και άλλες ενέργειες που έχουν καταστήσει ριψοκίνδυνο το επιχειρείν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Γι' αυτό, πιέζει την Κίνα να αναλάβει δράσεις που να βελτιώνουν τις επιχειρηματικές συνθήκες.

Η Κίνα δεν θεωρείται πια "ανάμεσα στις κορυφαίες τρεις προτεραιότητες επένδυσης" από τις αμερικανικές εταιρείες για πρώτη φορά στην 25χρονη ιστορία των ετήσιων εκθέσεων θέσης του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

Η Ραϊμόντο είπε ότι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, ανάμεσά τους "υπερβολικά πρόστιμα χωρίς καμία εξήγηση, αναθεωρήσεις του νόμου περί αντικατασκοπείας, οι οποίες είναι ασαφείς και προκαλούν σοκ στην κοινότητα των ΗΠΑ, επιδρομές σε επιχειρήσεις - ένα εντελώς νέο επίπεδο πρόκλησης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".

Είπε ότι δεν έχει δοθεί "λογική εξήγηση" για τις κινεζικές πράξεις απέναντι στην εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών Micron Technology, τα προϊόντα της οποίας τέθηκαν σε περιορισμό από το Πεκίνο φέτος, και απέρριψε συγκρίσεις με τους ελέγχους στις εξαγωγές που θέτουν οι ΗΠΑ.

Η Ραϊμόντο, στα αρχικά της σχόλια σε συνάντηση την Τετάρτη με τον Γραμματέα του Κόμματος στη Σαγκάη, Chen Jining, έδωσε θετικό τόνο, λέγοντας ότι θέλει να συζητήσει "συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε επιχειρηματικούς στόχους και να δημιουργήσουμε ένα πιο προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον και ίσους όρους ανταγωνισμού για τις αμερικανικές επιχειρήσεις".

Ο Chen είπε ότι μία σταθερή σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι κρίσιμη για τον κόσμο. Είπε ότι η Σαγκάη έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικών επιχειρήσεων.

"Οι επιχειρηματικοί και εμπορικοί δεσμοί παίζουν σταθεροποιητικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις. Όμως, ο κόσμος σήμερα είναι αρκετά περίπλοκος. Η οικονομική επάνοδος είναι αρκετά άτονη. Έτσι, σταθερές διμερείς σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο και τις επιχειρήσεις είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών" και της παγκόσμιας κοινότητας.

Η Υπουργός θα επισκεφτεί τον χώρο του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στη Σαγκάη καθώς και την Ντίσνεϊλαντ Σαγκάης την Τετάρτη, μία κοινοπραξία της Walt Disney και του κινεζικού όμιλου Shendi Group και ακολούθως θα κάνει διάσκεψη Τύπου στις εγκαταστάσεις της Boeing Σαγκάης, πριν την αναχώρησή της.

ΚΥΠΕ