Δένδιας: Η εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο σχήματος «3+1»

Απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας «3+1», είπε ο Ν. Δένδιας

Τη θέση ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του σχήματος «3+1» είναι απολύτως απαραίτητη, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, η διεθνής συγκυρία που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας «3+1», μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ.

«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας μας, και στο πλαίσιο του σχήματος «3+1», είναι απολύτως απαραίτητη», ανέφερε σχετικά ο κ. Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα ζητήματα της ενέργειας, τονίζοντας «τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διασυνδεσιμότητα και την ενεργειακή ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του νέου πλωτού σταθμού μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του οποίου εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

>>Διαβάστε επίσης: Η τελετή για τη 2η ελληνική πύλη εισόδου LNG (VIDEO)<<

Στο πεδίο της ενέργειας και πάλι, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και τη σημασία της ενεργειακής και ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του αγωγού EastMed και του EuroAsia Interconnector. «Αυτά τα έργα, όπως είναι γνωστό, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση», επισήμανε ο ίδιος.

>>Διαβάστε επίσης: Μπορέλ: Η μελέτη του East Med θα ολοκληρωθεί παρά τις αντιρρήσεις<<

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε επίσης η εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο του σχήματος «3+1», σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι νέες τεχνολογίες, η προστασία του περιβάλλοντος και η πολιτική προστασία.

«Συμφωνήσαμε για μια νέα συνάντηση είτε στη Ουάσιγκτον, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία, πριν από το τέλος του 2022», γνωστοποίησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε, βασικός στόχος της επικείμενης συνάντησης αλλά και της σημερινής τηλεδιάσκεψης είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας αλλά και «η διάχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

ΚΥΠΕ