Διοικητής ΚΤ Ρωσίας: Δεν απειλείται με χρεοκοπία η Ρωσία

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας ήταν την 1η Φεβρουαρίου 59,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ

Η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και δεν απειλείται με κανενός είδους χρεοκοπία, δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις Ρώσων βουλευτών η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, η θητεία της οποίας παρατάθηκε σήμερα από τη ρωσική Κρατική Δούμα για την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας ήταν την 1η Φεβρουαρίου 59,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων 38,97 δισ. δολάρια ΗΠΑ για ομολογιακά δάνεια, τα οποία λήγουν στο εξωτερικό κατά την περίοδο 2022 – 2047, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Η Ε.Ναμπιούλινα έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι τα μισά περίπου συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, περίπου 300 δισ. δολάρια ΗΠΑ, έχουν δεσμευθεί έπειτα από τις δυτικές κυρώσεις και η Μόσχα μπορεί να διαχειρίζεται ελεύθερα τα αποθέματά της σε χρυσό και κινεζικό γιουάν, ενώ διάφοροι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης έχουν υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχουν λόγοι πραγματικής χρεοκοπίας της Ρωσίας, ωστόσο δυτικές πρωτεύουσες επιχειρούν «να δημιουργήσουν τεχνητά παρόμοια κατάσταση», σημειώνει το ΤΑΣΣ.

Η παράταση της θητείας της Ε.Ναμπιούλινα ως διοικητή της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας έγινε από τον Πρόεδρο Πούτιν στις 18 Μαρτίου και με πρωτοβουλία του προέδρου της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάφ Βολόντιν η διοικητής κλήθηκε από τη ρωσική Κάτω Βουλή να εκθέσει τον απολογισμό του έργου της Τράπεζας της Ρωσίας για την τελευταία χρονιά.

Την υποψηφιότητα της Ναμπιούλινα, που διοικεί την Τράπεζα της Ρωσίας από το 2013, υποστήριξε το κυβερνών κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας, το οποίο δήλωσε δια του πρώτου αντιπροέδρου της Κ.Δούμας Αλεξάντρ Ζούκοφ ότι λαμβάνοντας σειρά «απολύτως ορθών και αποτελεσματικών μέτρων» κατόρθωσε να επιτρέψει στη ρωσική οικονομία «να διέλθει την οξύτερη φάση του οικονομικού ουσιαστικά πολέμου, ο οποίος έχει κηρυχθεί στη Ρωσία». Ειδικότερα ο κ. Ζούκοφ σημείωσε ότι η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κατάφερε να διατηρήσει την ακεραιότητα του ρωσικού τραπεζικού συστήματος και τη σταθερότητα του εθνικού νομίσματος της χώρας, παρά το γεγονός ότι «ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ό,τι σχεδιαζόταν».

Υπέρ της υποψηφιότητας της Ναμπιούλινα τάχθηκαν και οι μικρότερες κοινοβουλευτικές ομάδες των Νέων Ανθρώπων και του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο κατά τάχθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. «Σεβόμαστε τη θέση του Προέδρου της Ρωσίας, θα υποστηρίξουμε προοπτικά την κα Ναμπιούλινα, αλλά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚ θα ψηφίσει κατά της υποψηφιότητάς της», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κάσιν εκ μέρους των Ρώσων κομμουνιστών, εκφράζοντας αμφιβολίες ότι τη στιγμή, που «η Ρωσία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και απαιτούνται ριζικές αλλαγές της νομισματο-πιστωτικής πολιτικής» η Ε.Ναμπιούλινα θα κατορθώσει να ξεφύγει από τη «σχολή της φιλελεύθερης οικονομίας».

ΚΥΠΕ

 
10048