ΔΝΤ: Γιατί οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων έφτασαν στα ύψη

Τι αναμένεται

Στις  αιτίες λόγω των οποίων, οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αυτές άλλων προϊόντων, εστιάζει το ΔΝΤ, που κατέγραψε ραγδαία αύξηση της τιμής τους, φθάνοντας σε υψηλό 9ετίας το Μάιο, την ώρα που οι οικονομίες ανακάμπτουν ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τιμές των μετάλλων έχουν αυξηθεί κατά 72% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία,

Ειδικότερα, ο χαλκός αυξήθηκε κατά 89% τον Μάιο (συγκριτικά με το 2020), ο σίδηρος κατά 116% και το νικέλιο κατά 41%.

Οι τιμές των περισσότερων γεωργικών και ενεργειακών προϊόντων επίσης σημειώνουν ανοδική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός της είναι βραδύτερος.μόλις μερικές εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ πανδημίας, αντίστοιχα επίπεδα.

 Οι αιτίες:

-Η κατασκευαστική δραστηριότητα δεν μειώθηκε τόσο πολύ στην αρχή της πανδημίας και ανέκαμψε ταχύτερα, ειδικά στην Κίνα. Ταυτόχρονα, τομείς όπως αυτός των μεταφορών, παραμένουν σε ύφεση.

-Πολλές εργασίες εξόρυξης διακόπηκαν προσωρινά λόγω πανδημίας. Τα ναύλα για τη μεταφορά υλικών έφτασαν σε υψηλό 10ετίας λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε βασικά λιμάνια – κόμβους.

-Οι μεγάλες προσδοκίες για τη μετάβαση σε μια «πράσινη» Οικονομία και φιλόδοξα προγράμματα υποδομής, έδωσαν στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων μια επιπλέον ώθηση.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  οι τιμές  αναμένεται να παραμείνουν υψηλές και θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ειδικά εάν επιταχυνθεί το ζητούμενο της ενεργειακής μετάβασης.

Πηγή: naftemporiki