«Δολοφόνος ανθρώπων & θέσεων εργασίας» η άνιση κατανομή εμβολίων

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε την άνιση κατανομή των εμβολίων τη μεγαλύτερη αποτυχία του 2021

Η άνιση κατανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο έχει συμβάλει στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, όπως η Όμικρον, που απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η ανισότητα στον τομέα των εμβολίων είναι δολοφόνος ανθρώπων και θέσεων εργασίας και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον Covid από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στη Γενεύη.

Ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι η αδυναμία των παγκόσμιων ηγετών να συνεργαστούν για να αυξήσουν την κάλυψη εμβολίων σε φτωχότερες χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας ήταν μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του 2021. Η χαμηλή κάλυψη εμβολίων σε πολλές χώρες ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση παραλλαγών όπως η Δέλτα και η Όμικρον, είπε ο Γκεμπρεγέσους. Η Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020, ενώ η Όμικρον βρέθηκε για πρώτη φορά από υγειονομικούς υπαλλήλους στη νότια Αφρική τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει σε άρθρο του το cnbc.

Ο ΠΟΥ είχε θέσει στόχο να εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού σε κάθε έθνος του κόσμου μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, 92 χώρες δεν πέτυχαν αυτόν τον στόχο παρά τη διανομή 9 δισεκατομμυρίων εμβόλων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες του κόσμου μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες που έχουν δείξει τέτοια αποφασιστικότητα στην προστασία των δικών τους πληθυσμών θα επεκτείνουν αυτή την αποφασιστικότητα για να διασφαλίσουν ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι ασφαλής και προστατευμένος», είπε ο Γκεμπρεγέσους. «Και αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να το κάνουμε αυτό».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον. Το ΔΝΤ έχει καθυστερήσει την δημοσίευση της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβει υπόψιν τον αντίκτυπο της Όμικρον.

«Μια νέα παραλλαγή που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη και υπό αυτή την έννοια, είναι πιθανό να δούμε κάποιες υποβαθμίσεις των προβλέψεων μας για τον Οκτώβριο για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε στο Reuters η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια εικονικής διάσκεψης τον περασμένο μήνα.

Το ΔΝΤ τον Οκτώβριο προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυσσόταν 5,9% το 2021 και 4,9% το 2022. Ο οργανισμός προειδοποίησε τότε ότι η εμφάνιση νέων παραλλαγών είχε δημιουργήσει αυξημένη αβεβαιότητα.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ακόμα ότι η πανδημία θα μπορούσε να μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παγκοσμίως κατά 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια σε σύγκριση με τις τρέχουσες προβλέψεις. Κάλεσε λοιπόν, τους παγκόσμιους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν την κάλυψη των εμβολίων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Όμικρον αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με το πώς η παραλλαγή θα επηρεάσει τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Ο Πάουελ είπε επίσης, ότι ο αντίκτυπος της Όμικρον θα εξαρτηθεί από το πόσο καταστέλλει τη ζήτηση. Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πώς η παραλλαγή θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, τις προσλήψεις και την οικονομική ανάπτυξη.

«Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο λιγότερος ο οικονομικός αντίκτυπος», είπε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο. «Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει οικονομικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Η παραλλαγή Δέλτα επιβράδυνε τις προσλήψεις και έπληξε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κατά τη διάρκεια ενός κύματος μόλυνσης το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Πάουελ.

newmoney.gr