Δραματικό sell off πλήττει την τουρκική λίρα

Αναμένεται με αγωνία το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στην Τουρκία

Έπειτα από την καθαίρεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (19/3), με προεδρικό διάταγμα, το δολάριο εκτοξεύθηκε έναντι της τουρκικής λίρας χθες το βράδυ, μόλις άνοιξαν οι ασιατικές αγορές.

Με το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων το δολάριο ανέβηκε κατά 16% έναντι της λίρας, φτάνοντας στα 8,38, από 7,71 που ήταν την περασμένη βδομάδα, ενώ το ευρώ πλησιάζει τις 10 λίρες. 

Το νόμισμα της Τουρκίας βουτά έως 17% στις συναλλαγές της Ασίας.

Η ισοτιμία υποχωρεί στις 8,39 ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο. Η απόφαση Ερντογάν να απολύσει τον Ν. Αγκμπάλ, ο οποίος ανέλαβε την προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας είναι ένα χτύπημα στην επενδυτική εμπιστοσύνη και γεννά ανησυχίες ότι η γειτονική χώρα θα επιστρέψει σε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Θα υπάρξει εκροή κεφαλαίων σήμερα (22/3) Δευτέρα και η κεντρική τράπεζα έχει περιορισμένες δυνατότητες να στηρίξει το νόμισμα, εκτιμά ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην SEB AB.

Ο οικονομολόγος Εμίν Τσαπά δήλωσε ότι “το νέο πραξικόπημα του ‘ενός άντρα’ στην Κεντρική Τράπεζα θα προκαλέσει μεγάλο σοκ στις αγορές. Το κόστος και πάλι θα το πληρώσουν οι πολίτες με την ανεργία και τον πληθωρισμό”.

Η νέα αδυναμία της λίρας θα προσθέσει πληθωριστικές πιέσεις, εκτιμούν αναλυτές, μεταδίδει το Bloomberg.

Η λίρα είχε ανατιμηθεί 18% υπό την ηγεσία του Αγκμπάλ στην κεντρική τράπεζα. Η απόφασή του όμως να αυξήσει την Πέμπτη κατά 200 μονάδες βάσης τα επιτόκια, υπήρξε, όπως φαίνεται, καταδικαστική για τον ίδιο.

Πάντως τα τηλεοπτικά κανάλια σταμάτησαν να μεταδίδουν στις οθόνες τους την αξία του δολαρίου και του ευρώ, ενώ αναμένεται με αγωνία το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στην Τουρκία.

ΚΥΠΕ / euro2day.gr

 
5439