Δυσκολεύουν οι μεταφορές προϊόντων δια θαλάσσης προς & στην Κίνα

Ο κορωνοϊός αρχίζει να επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού

Τα  ανθρακωρυχεία της Κίνας αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους έχοντας να αντιμετωπίσουν  την επιδημία του κορωνοιού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να φαίνεται θετική για τους εξαγωγείς και τις ναυτιλιακές μεταφορές , αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρακωρύχους να επωφεληθούν.

Ενώ ενδέχεται να υπάρξει αυξημένη ζήτηση εισαγόμενου άνθρακα στην Κίνα τις προσεχείς εβδομάδες, το πρόβλημα των μεγάλων εξαγωγέων, όπως η Ινδονησία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι τα logistics, η μεταφορά του προϊόντος.\

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ο κορωνoϊός αρχίζει να επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους ναυλωτές  να βρουν πλοία για να πάνε στην Κίνα. Ακόμη και αν οι εξαγωγείς καταφέρουν να στείλουν  τα προϊόντα τους σε κινεζικούς λιμένες, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους κατά την εκφόρτωση φορτίων και τη μεταφορά τους από αποβάθρες σε τελικούς χρήστες-πελάτες.

Ενώ οι θάνατοι και οι νοσούντες γίνονται  πρωτοσέλιδα, ο αντίκτυπος του ιού αρχίζει να επηρεάζει σοβαρά   την οικονομία της Κίνας – καθώς και των επιχειρήσεων σε χώρες που εμπορεύονται σε μεγάλο βαθμό με τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο των βασικών προϊόντων.
Τα πρώτα μέτρα  της ναυτιλίας προς την Κίνα  ήταν  η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε πλοία  που εγκαταλείπουν την ηπειρωτική Κίνα μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία  αυτά θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις κατά την κατάπλου τους  σε λιμάνια της Αυστραλίας, καθώς ο χρόνος πλεύσης μεταξύ της Κίνας και των  ανατολικών και δυτικών ακτών της Αυστραλίας είναι  μικρότερος από 14 ημέρες.

Οι ουρές των πλοίων  στη ράδα, δηλαδή στην αναμονή έξω από τα λιμάνια   ήδη επιμηκύνονται. Ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν έξω από το Newcastle, το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής άνθρακα στον κόσμο, είναι  20 πλοία.

Επιπροσθέτως υπάρχουν και  άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του χρόνου αναμονής,  όπως ο καιρός και η συντήρηση των λιμανιών και των σιδηροδρόμων, αλλά η γενική τάση είναι σαφής: Οι αποστολές προς και από την Κίνα γίνονται όλο και πιο περίπλοκες.

Υπέρ των εξαγωγέων είναι η απότομη πτώση των ναύλων. Η μεταφορά  άνθρακα από το Newcastle στην Κίνα μειώθηκε στα 5,87 δολάρια τον τόνο , το χαμηλότερο σε σχεδόν τέσσερα χρόνια και το ένα τρίτο περίπου από την κορυφή των  16,49 δολάρια που έφθασε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Από την άλλη πλευρά  οι ναυτιλιακές εταιρείες θα χάσουν χρήματα σε κάθε ταξίδι, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κόστος από την υποχρεωτική μετάβαση στα καθαρότερα καύσιμα, με έως 0,5% σε περιεκτικότητα σε θείο, ΙΜΟ 2020.

Το κόστος που επιβαρύνεται η  ναυτιλία χαρακτηρίζεται «καταθλιπτικό» από οικονομικούς αναλυτές. Όμως η  η κύρια πρόκληση είναι να εξασφαλιστούν  πλοία των οποίων οι ιδιοκτήτες  είναι  έτοιμοι να τα στείλουν στην Κίνα.

Πηγή: Newmoney.gr