Ebury: Στο επίκεντρο οι αγορές ομολόγων και συναλλάγματος του ΗΒ

Η στερλίνα έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια ακόμη ασταθή εβδομάδα συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος

στερλίνα έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια ακόμη ασταθή εβδομάδα συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος. Ράλι πραγματοποίησε η στερλίνα μετά την είδηση ότι η Πρωθυπουργός Λιζ Τρας απέπεμψε τον Υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ που η ίδια είχε διορίσει, και παράλληλα απέσυρε κάποιες αν όχι τις περισσότερες από τις μειώσεις φόρων που είχε υποσχεθεί μόλις πριν τρεις εβδομάδες. Αυτό ήταν αρκετό για να ωθήσει τη στερλίνα στην κορυφή της κατάταξης ως σχεδόν το μόνο σημαντικό νόμισμα που κράτησε δυνάμεις έναντι του δολαρίου. Περισσότερες άσχημες ειδήσεις από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εκτόξευσαν τις αποδόσεις ξανά στα ύψη και τροφοδότησαν περαιτέρω το ράλι του δολαρίου. Οι καλύτερες επιδόσεις της εβδομάδας σημειώθηκαν από τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία ενισχύθηκαν από το σχέδιο εκτάκτων μέτρων της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας για την καταπολέμηση της υποτίμησης του φιορινίου, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων αυξήσεων των επιτοκίων με στόχο τις αγορές συναλλάγματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και το ευρώ κράτησαν εξαιρετικά καλά, για να κλείσουν την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητα.

Η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα είναι και πάλι στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου, τώρα που η Τράπεζα της Αγγλίας έχει υποσχεθεί να σταματήσει να υποστηρίζει την αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων. Η έκθεση για τον πληθωρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει το δράμα της αγοράς. Μια σειρά από δημόσιες ομιλίες από στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα αρχίσει την Τρίτη και αναμένεται επίσης να οδηγήσει τις αγορές, καθώς το τελικό επιτόκιο της Τράπεζας πλησιάζει το 5%.

GBP

Η αποπομπή του Κουαρτένγκ από την Λιζ Τρας και η απρόθυμη ανακοίνωση ότι ορισμένες φορολογικές περικοπές θα ανακληθούν έφεραν τη στερλίνα πίσω στο σημείο που ήταν πριν από την καταστροφική ανακοίνωση του προϋπολογισμού πριν από τρεις εβδομάδες, αν και η αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν τα πήγε το ίδιο καλά. Η ανακοίνωση ότι μια ορθολογική προσωπικότητα όπως ο Τζέρεμι Χαντ θα τον αντικαταστήσει, καθώς και τα νέα το Σαββατοκύριακο για πιθανότητα περαιτέρω ανατροπών στις φορολογικές ελαφρύνσεις αναμένεται να προσθέσουν λίγη ηρεμία στις αγορές μετά την αναταραχή που προκάλεσε την Παρασκευή η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας για τερματισμό του προγράμματος αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων. Υπάρχουν ισχυρές ελπίδες ότι η έκθεση για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη θα είναι η κορύφωση τόσο στον ονομαστικό όσο και στον δομικό πληθωρισμό, αλλά παρόλα αυτά οι αγορές τιμολογούν μία άνευ προηγουμένου αύξηση 100 μονάδων βάσης ή ίσως και ακόμη περισσότερο σε κάθε μία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ευρώ

Σε μια εβδομάδα με ελάχιστα αξιοσημείωτα νέα, το κοινό νόμισμα είχε αξιοσημείωτα καλή απόδοση, καταφέρνοντας να κλείσει αμετάβλητο έναντι του δολαρίου, παρά την αρνητική έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την επακόλουθη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Συνεχίζουν να ανακοινώνονται νέα πακέτα στήριξης για καταναλωτές και επιχειρήσεις για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας, και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος όλων αυτών των μέτρων στήριξης της ζήτησης υποτιμάται και μειώνει τον κίνδυνο μιας βαθιάς, παρατεταμένης ύφεσης. Επίσης, η σημαντική πτώση των τιμών των εμπορευμάτων από τα υψηλά του καλοκαιριού, μείωσε τον αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό εμπορικό ισοζύγιο, μια ακόμη βελτίωση που δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στα επίπεδα συναλλαγών του ευρώ.

Δολάριο ΗΠΑ

Η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου επιφύλασσε τη δεύτερη συνεχόμενη δυσάρεστη έκπληξη. Για άλλη μια φορά ο ονομαστικός πληθωρισμός έπεσε λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας, αλλά ο πιο ουσιαστικός δομικός δείκτης έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, στο 6,6%. Οι αγορές τώρα τιμολογούν δύο συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης στο υπόλοιπο του 2022, και το τελικό διατραπεζικό επιτόκιο καταθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ σχεδόν στο 5%. Χωρίς πολλές αξιοσημείωτες οικονομικές ειδήσεις αυτή την εβδομάδα, τα κύρια νέα από τις ΗΠΑ θα προέρχονται από την αγορά ομολόγων. Εάν οι πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις σημειώσουν κάποιου είδος σταθερότητας πέριξ των υπαρχόντων επιπέδων, μπορεί να υπάρχει περιθώριο για το δολάριο να εγκαταλείψει ορισμένα από τα πρόσφατα κέρδη του.

*Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

newmoney.gr

 
11649