The Economist: Ερντογάν και τουρκική οικονομία δέχονται ράπισμα

Ο Ερντογάν μπορεί να ένοιωσε ανακούφιση στην είδηση της σιγής του Πεκέρ, όμως η χαρά του δεν κράτησε πολύ

Για μια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε έναν λόγο να ελπίζει ότι η θύελλα που ξεσηκώθηκε από τις αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ θα ξεφούσκωνε, αναφέρει σε άρθρο του για την Τουρκία ο Economist.

Ο Πεκέρ που ζει αυτοεξόριστος σε άγνωστη τοποθεσία, με εφαλτήριο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπέλυσε πολύ σοβαρές κατηγορίες κατά κορυφαίων μελών του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Αφορούσαν διαφθορά, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, ακόμα και δολοφονίες. Στις 20 Ιουνίου ο Πεκέρ έκανε γνωστό ότι θα σταματούσε για ένα διάστημα να ανεβάζει βίντεο με νέες αποκαλύψεις.

Εικάζεται ότι ο Τούρκος αρχιμαφιόζος ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και ότι οι αρχές της χώρας τον έχουν προειδοποιήσει ότι ρισκάρει τη δολοφονία του.

Ο Ερντογάν μπορεί να ένοιωσε ανακούφιση στην είδηση της σιγής του Πεκέρ, όμως η χαρά του δεν κράτησε πολύ. Την επόμενη ημέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι έπεσε στα χέρια των αυστριακών αρχών ο Τούρκος επιχειρηματίας Sezgin Baran Korkmaz, του οποίου το όνομα είχε αναφερθεί σε ορισμένα βίντεο του Πεκέρ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Korkmaz για ξέπλυμα "μαύρου” χρήματος ύψους 133 εκατ. δολαρίων, μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε Τουρκία και Λουξεμβούργο. Επίσης ο Korkmaz μαζί με δύο μέλη σέκτας πολυγαμικών με έδρα τη Γιούτα και έναν ιδιοκτήτη εταιρείας καυσίμων, κατηγορήθηκαν για εξαπάτηση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

Διεκδίκησαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω ψευδών δηλώσεων που αφορούσαν επιστροφές φόρων. Όπως αναφέρει ο Economist, ο Korkmaz με τα χρήματα που έλαβε επένδυσε σε μια αεροπορική εταιρία, αγόρασε ξενοδοχεία στην Τουρκία και την Ελβετία, αγόρασε παραθαλάσσια κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και ένα γιοτ 46 μέτρων. Παράλληλα επιδίωξε να καλλιεργήσει μια σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Jacob Kingston που ομολόγησε την εμπλοκή του στην εξαπάτηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών πριν δύο χρόνια, είχε φωτογραφηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο σε ένα επενδυτικό event του "Invest in Turkey”.

Ο Korkmaz, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, είναι αρκετά πιθανό σύντομα να έχει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες επαφές με τις αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Πεκέρ, ο Korkmaz ο οποίος τελούσε υπό έρευνα και στην Τουρκία διέφυγε από τη χώρα στα τέλη του προηγούμενου έτους, καθώς τον προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Επίσης, ο αρχινονός αποκάλυψε ότι πολλά πρωτοκλασάτα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, δικαστές, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, καθώς και φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι, απολάμβαναν την παραμονή τους στο ξενοδοχείο του Korkmaz- συνήθως χωρίς να πληρώνουν τίποτα.

Η πιθανότητα να υπάρξει κάποια επίσημη έρευνα στην Τουρκία για τα όσα καταγγέλλει ο Πεκέρ φαντάζει απίθανη. Όμως το κακό έχει γίνει για τον Ερντογάν. Οι οπαδοί του ΑΚΡ που "κατάπιναν” τις ενδείξεις σκανδάλων όταν η οικονομία ήταν σε άνθιση, πλέον δείχνουν λιγότερο διατεθειμένοι να τα συγχωρήσουν, καθώς οι τιμές των αγαθών εκτοξεύονται και η κατάρρευση της λίρας καταβροχθίζει τα χρήματά τους.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έφτασε στο 17,5%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας διετίας. Παράλληλα η λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Ερντογάν ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού, μόνο πέρσι ώθησε στη φτώχεια 1,6 εκατομμύρια Τούρκους.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει ευάλωτος. Η υποστήριξη προς το κόμμα του έχει συρρικνωθεί στο 26%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυση του ΑΚΡ πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Turkiye Raporu. Αν σήμερα γινόντουσαν εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχανε από οποιονδήποτε από τους τρεις πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας αναφέρει η ίδια δημοσκόπηση. Αν και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023, το 58% των Τούρκων και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τις ήθελαν να διεξαχθούν νωρίτερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να έχει χάσει τον "βηματισμό” του. Πρόσφατα ζήτησε από όλους τους κρατικούς θεσμούς να χαλιναγωγήσουν τις δαπάνες τους και να ακυρώσουν όλα τα κατασκευαστικά τους projects- εξαιρώντας φυσικά την προεδρία της Δημοκρατίας. Λίγες ημέρες αργότερα ορισμένες εφημερίδες δημοσίευσαν τις φωτογραφίες του προεδρικού εξοχικού αξίας 74 εκατ. δολαρίων, το οποίο διαθέτει πολυτελή πισίνα και μια ιδιωτική παραλία στο σχήμα της ημισελήνου. Το παραθαλάσσιο "παλάτι” που κατασκεύασε ο Ερντογάν στη Μαρμαρίδα ίσως δεν αποδειχθεί καλή ιδέα. Για έναν ηγέτη όπως ο Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι άνθρωπος του λαού, ούτε μετά βίας αυτό δεν δείχνει καλό.

capital.gr
 

Tags