Εκλογές Τουρκίας: Για νέο "κύμα πόνου" προετοιμάζονται οι επενδυτές μετά τον δεύτερο γύρο

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σηματοδοτούν ότι θα έρθουν περισσότερα δεινά στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας, καθώς ο επί δεκαετίες καπετάνιος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή που του διέφυγε, σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες.

Τα πονταρίσματα έχουν συσσωρευτεί σε μία εν τέλει πτώση στο υπό αυστηρό έλεγχο νόμισμα της χώρας, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη μάχη μεταξύ του Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Οι μετοχές και τα ομόλογα του εξωτερικού έχουν επίσης υποχωρήσει.

Ο 69χρονος νυν πρόεδρος δεν κατάφερε να κερδίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου, κερδίζοντας το 49,5% των ψήφων. Τώρα οι επενδυτές σταθμίζουν την πιθανότητα αλλαγών στο αντισυμβατικό οικονομικό μοντέλο του, που βασίζεται σε μειώσεις των επιτοκίων για την τόνωση της ανάπτυξης, ακόμη με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί, παράλληλα με τον αυστηρό έλεγχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η κυβέρνηση της Τουρκίας παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό για να στηρίξει τη λίρα, με αποτέλεσμα τα καθαρά αποθέματα της Τουρκίας να έχουν πέσει κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια.

"Υπάρχει περιορισμένος χώρος ώστε αυτά τα μέτρα να στηρίξουν τη λίρα και την τουρκική πίστωση χωρίς μια αλλαγή σε πιο ορθολογικές πολιτικές", δήλωσε ο Πάτρικ Κουράν, ανώτερος οικονομολόγος στην Tellimer με έδρα το Λονδίνο. "Χωρίς απότομες αυξήσεις επιτοκίων και υποτίμηση της λίρας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών", είπε, "το δημιούργημα του Ερντογάν θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα".

Για τον Καάν Ναζλί, έναν διαχειριστή χρημάτων στη Neuberger Berman στη Χάγη, η Τουρκία έχει πιθανότατα "κάποια, αλλά όχι πολλά, περιθώρια να συνεχίσει τις παρεμβάσεις", καθώς τα αποθεματικά μειώνονται. Συμπεριλαμβανομένων των γραμμών ανταλλαγής με δανειστές και άλλες κεντρικές τράπεζες, εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρησιμοποιήσιμα ποσά μεταξύ 23 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό το νούμερο δεν είναι πολύ σε σύγκριση με τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι αρχές στις αγορές συναλλάγματος για να στηρίξουν τη λίρα σε διάστημα 16 μηνών, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

Το νόμισμα, έχοντας πέσει στο 20 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, παραμένει κοντά σε ένα ιστορικό χαμηλό, με τους επενδυτές παραγώγων να τιμολογούν με πιθανότητα 52% να πέσει στα 29 ανά δολάριο το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό μοιάζει βελτιωμένο σε σχέση με μια πιθανότητα 36% για μια τέτοια υποτίμηση, που είδαν οι επενδυτές όταν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών της Τουρκίας έδειξαν ότι έκαναν λάθος στο να στοιχηματίσουν σε ένα γρήγορο τέλος του αντισυμβατικού μείγματος πολιτικής.

Μετατόπιση της Αγοράς

Τα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας σηματοδοτούν μια μετατόπιση του επενδυτικού κλίματος από την πρόοδο στον πρώτο γύρο. Εκείνη την εποχή, ορισμένοι έμποροι τοποθετούνταν για αλλαγές που θα έθεταν την οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας σε μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 κέρδισε περίπου 9% την εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία. Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από τότε, ο δείκτης απώλεσε σχεδόν το ίδιο ποσοστό. Οι δανειστές της Τουρκίας έχουν αναλάβει το κύριο βάρος αυτής της απώλειας, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν υποχωρήσει 23% από τον πρώτο γύρο και να διαγράφουν πλήρως τα κέρδη από τις αρχές Μαΐου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα στοιχήματα σε αγορές ξένων ομολόγων τίθενται υπό επαναξιολόγηση επίσης.

Η πρόσθετη απαίτηση των επενδυτών ομολόγων για να διατηρήσουν τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας που είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια έναντι συγκρίσιμων ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκε έως και 1,85 ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan.

Αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου έφτασε τις 6,33 ποσοστιαίες μονάδες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο - και πολύ πάνω από τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών στις 4,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Εν μέσω της ανόδου των αποδόσεων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από ορισμένους τοπικούς δανειστές να παρέμβουν και να αγοράσουν τα ομόλογα αυτή την εβδομάδα - μια κίνηση που έδωσε μια μικρή ώθηση στους τίτλους.

Ακόμα κι έτσι, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, η Legal & General Investment Management, έχει λάβει ουδέτερη θέση για το τουρκικό χρέος.

"Η προσδοκία είναι ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει, οπότε νομίζω ότι αυτό μετράει στην αγορά", δήλωσε ο Ουντάι Πατναΐκ, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος αναδυόμενων αγορών της εταιρείας με έδρα το Λονδίνο. "Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποια αλλαγή στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του".

Για τον Πατναΐκ, είναι καλύτερο το να μην προστεθεί ποσοστό έκθεσης στη χώρα μέχρι να είναι ξεκάθαρη μια απάντηση. Ενώ υπάρχει ένα σενάριο στο οποίο ένας νικητής Ερντογάν ρίχνει "ένα καρότο στην αγορά", υπονοώντας μια αλλαγή στην πρόσφατη πολιτική, οι προκλήσεις θα παραμείνουν, είπε.

Άλλοι επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια ακόμη πιο προσεκτική προσέγγιση, συμβάλλοντας στην αύξηση του κόστους για την προστασία των κατόχων τουρκικών ομολόγων έναντι της απειλής χρεοκοπίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης για το εξωτερικό χρέος της χώρας αυξήθηκαν σε πάνω από 700 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, από λιγότερο από 500 μονάδες βάσης πριν από την πρώτη ψηφοφορία.

"Ακόμη και οι ντόπιοι επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την αγορά τουρκικών ευρωομολόγων προς το παρόν - εάν είναι ακόμη σε θέση να εξασφαλίσουν τα δολάρια που χρειάζονται για να αγοράσουν", δήλωσε ο Τσααρί Κουτμάν, ειδικός επί της τουρκικής αγοράς στην KNG Securities LLP με έδρα το Λονδίνο. "Αυτό οφείλεται στον κίνδυνο περαιτέρω sell off τις επόμενες ημέρες".

"Όποιος κερδίσει στις 28 Μαΐου θα έχει την ευκαιρία να ανακοινώσει αλλαγές για την οικοδόμηση αξιοπιστίας. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον διορισμό προσώπων φιλικών προς την αγορά σε βασικές οικονομικές θέσεις, την ανατροπή της διευκολυντικής στάσης της TCMB και την κατάργηση του περίπλοκου πλέγματος εναλλακτικών εργαλείων και κρυφών παρεμβάσεων", λέει η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Πηγή: capital.gr