Ελβετία: Εργαζόμενοι αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη μείωση μισθών

Οι εργαζόμενοι της Ελβετίας αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού τους μισθού από το 1942

Οι εργαζόμενοι της Ελβετίας αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού τους μισθού από το 1942, σύμφωνα με έρευνα της UBS.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, 290 εργοδότες της χώρας ανέφεραν πως έχουν αυξήσει τους μισθούς κατά 1,1% το 2022 και αναμένεται να δώσουν αύξηση 2,2% για το 2023. Συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό στην Ελβετία, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μείωση του πραγματικού εισοδήματος τους κατά 1,8% για το 2022, ακολουθούμενη από ισχνή αύξηση 0,1% το επόμενο έτος.

«Οι αυξήσεις μισθών λίγο άνω του 2%, σημαντικά πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού, είναι μάλλον απίθανο να βάλουν τους εργαζόμενους σε γιορτινή διάθεση. Ωστόσο, η συγκράτηση φανερώνει πως δεν θα υπάρχει ένα σπιράλ ανόδου των τιμών λόγων των μισθών» σημειώνεται στη σχετική έκθεση της UBS.

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 3%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αλλά κινούμενος για 9ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB), μετέδωσε το Bloomberg.

insider.gr