Ευρωπαϊκό μπλόκo σε Ρώσους για επενδύσεις σε startups

Οι Ρώσοι επενδυτές "απαγορεύεται απολύτως" να συν-επενδύουν με το ευρωπαϊκό Ταμείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Το Ταμείο για νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει εισαγάγει νέους κανόνες που του επιτρέπουν να αποκλείει τις επενδύσεις που προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία και αφορούν κρίσιμες τεχνολογίες στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

“Οι Ρώσοι συνεπενδυτές απαγορεύονται πλήρως”, δήλωσε ο Michiel Scheffer, ο οποίος προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου που συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC), στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού συνεδρίου Web Summit που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα την Τετάρτη.

Οι κανόνες

Σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν έναν συνεπενδυτή προτού το EIC αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο έως 15 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το EIC να βρίσκεται σε επιφυλακή για ξένους επενδυτές που συμμετέχουν σε σχήματα νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν κρίσιμες τεχνολογίες όπως τα μικροτσίπ.

Η νέα πολιτική αντιστοιχεί σε μια ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ να διατηρήσει τον έλεγχο των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της οικονομίας της. Το μπλοκ είχε προηγουμένως καταρτίσει κανόνες που εμποδίζουν την εξαγωγή κρίσιμης τεχνολογίας σε ορισμένες χώρες, ενώ ο μηχανισμός ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) επιτρέπει στις χώρες μέλη να εμποδίζουν τις επενδύσεις σε στρατηγικές εταιρείες. Η επίτροπος καινοτομίας Ιλιάνα Ιβάνοβα υποσχέθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο να προστατεύσει καλύτερα τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ στον τρόπο με τον οποίο το μπλοκ δαπανά τα χρήματά του για την έρευνα.

Προειδοποίηση και για Κίνα

Ο κ. Scheffer σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για τον εντοπισμό των Ρώσων επενδυτών, δεδομένου ότι μπορούν επίσης να επενδύσουν μέσω άλλων εταιρειών ή να λειτουργούν με έδρα φορολογικούς παραδείσους.

Οι Κινέζοι επενδυτές θα μπορούσαν επίσης να συναντήσουν αποκλεισμούς, δήλωσε ο Scheffer, προσθέτοντας ότι η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ “άλλων χωρών όπου το κράτος δικαίου δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που έχουμε εμείς”.

Ωστόσο, ήταν λιγότερο ανήσυχος για τις επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ένα “φιλικό” κράτος, αν και παραδέχθηκε ότι περιορισμοί θα μπορούσαν να υπάρχουν και εκεί.

Η δημιουργία

Το EIC, μέρος του εμβληματικού ερευνητικού προγράμματος Horizon Europe του μπλοκ, ξεκίνησε το 2021 προκειμένου να βοηθήσει στην αποτροπή φυγής των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων σε χώρες -με μεγάλη ερευνητική βαρύτητα- όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες και πιο ευέλικτες κεφαλαιαγορές. Το Ταμείο δημιούργησε εντύπωση επειδή επιτρέπει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να παίξουν τον ρόλο των τεχνολογικών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Από την έναρξή του έχει δεσμεύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε 159 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Scheffer δεν ήταν σε θέση να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το αν το EIC έχει ήδη εμποδίσει υποψήφιους επενδυτές να συμμετάσχουν σε ορισμένες συμφωνίες, σύμφωνα με το Politico.

Πηγή: Ot.gr