FAO: Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 17% από τον Γενάρη

Η τιμή των δημητριακών έχει αυξηθεί πάνω από 21%

Το φάσμα της πείνας απειλεί 47 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο, λόγω της εκτίναξης-ρεκόρ στις τιμές των σιτηρών, με Κίεβο και Μόσχα να συνεχίζουν τον πόλεμο δηλώσεων για το ποιος φέρει την ευθύνη της επισιτιστικής κρίσης.

Σε έκθεσή του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), επισημαίνει πως οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 17% από τον Ιανουάριο, με βάση τον δείκτη τιμών του. Η τιμή των δημητριακών έχει αυξηθεί πάνω από 21%.

Παράλληλα ο FAO τονίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αυξήσει τον αριθμό «των ατόμων με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» σε ολόκληρο τον κόσμο φέτος κατά 47 εκατομμύρια, ανεβάζοντας το σύνολο των «επισιτιστικά ανασφαλών» σε 323 εκατομμύρια. Τα 47 εκατ. που ο FAO προβλέπει ότι θα προστεθούν στις στρατιές των πεινασμένων, θα προστεθούν στα ήδη 276 εκατομμύρια που αντιμετώπιζαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας προσφοράς γεωργικών προϊόντων. Πάνω από το μισό της προσφοράς των ηλιόσπορων, που είναι απαραίτητοι για την παραγωγή του ηλιέλαιου, προέρχονταν πριν τον πόλεμο από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Στην πενταετία πριν από τον πόλεμο, οι δύο αυτές χώρες αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 19% της παγκόσμιας παραγωγής κριθαριού, το 14% των σιτηρών και το 4% του αραβόσιτου. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις εξαγωγές ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών.

«Τον Μάρτιο του 2022 σχεδόν η μισή έκταση που καλλιεργήθηκε με χειμερινό σιτάρι και περίπου το 40% της έκτασης που φυτεύτηκε με σίκαλη για τη συγκομιδή του 2022 βρίσκονταν σε κατεχόμενες ή πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές. Παρ’ όλο που οι περιοχές που επηρεάστηκαν άμεσα από τις μάχες διαφοροποιήθηκαν, η αβεβαιότητα για τις καταστροφές, τις απώλειες και την πραγματική έκταση της συγκομιδής παραμένει. Μεταξύ 20% και 30% των εκτάσεων αυτών ενδέχεται να παραμείνουν χωρίς θερισμό το 2022», αναφέρει η έκθεση του FAO.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη προχθές, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με άλλες παγκόσμιες κρίσεις έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά.

«Καμία χώρα δεν θα μείνει αλώβητη από την κρίση που πυροδοτεί η αύξηση του κόστους ζωής» είπε. «Πληθυσμοί σε όλη την υφήλιο θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της πείνας, ενώ τα κόστη της ενέργειας αυξάνονται την ώρα που τα εισοδήματα συρρικνώνονται για πολλούς εργαζόμενους» συνέχισε.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρή διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, υπενθύμισε, τονίζοντας πως η σημερινή κρίση διατροφικής ασφάλειας υπάρχει αληθινός κίνδυνος να μετατραπεί «σε καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων το 2023».

Διάγγελμα Ζελένσκι

Το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας ανέφερε χθες πως οι εξαγωγές σιτηρών της χώρας έχουν μέχρι στιγμής τον Ιούνιο μειωθεί κατά 47% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας πως ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας «τρομερής επισιτιστικής κρίσης», με την Ουκρανία ανίκανη να εξάγει μεγάλες ποσότητες σιταριού, καλαμποκιού, λαδιού και άλλων προϊόντων, τα οποία είχαν έναν «σταθεροποιητικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά».

«Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν αν ο ρωσικός αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας συνεχιστεί», είπε.

Παράλληλα ζήτησε την αποβολή της Ρωσίας από τον FAO, λόγω των επιπτώσεων που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Μία αποβολή της Ρωσίας από τον FAO θα είχε πάντως συμβολικό μόνο χαρακτήρα, καθώς και τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών είναι μέλη και του FΑΟ.

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε χθες πως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα κατά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα. Είπε ακόμη πως το Κρεμλίνο δεν αναμένει η Gazprom να σταματήσει την παροχή αερίου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας πως το σχήμα για πληρωμή σε ρούβλια λειτουργεί κανονικά.

naftemporiki.gr