Γαλλία: Ο κορωνοϊός άφησε στο ράφι τη σαμπάνια

Ένα δισεκατομμύριο μπουκάλια έμειναν αδιάθετα στα κελάρια

Ήταν μια εξαιρετική χρονιά στην Καμπανία (Champagne), την περιοχή της Γαλλίας όπου παράγεται η σαμπάνια.

Ο καιρός ήταν σύμμαχος των παραγωγών, με άφθονο ήλιο και τη βροχή να πέφτει όταν χρειάζεται και σ την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να «δυναμώσουν» τα αμπέλια. Και τα σταφύλια δημιούργησαν προσδοκίες φέτος για πρώιμη συγκομιδή.

Ωστόσο, ποτέ πριν στην αγορά δεν έχουν επικρατήσει τόσο οι αντίξοες συνθήκες που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα σαμπάνιας να μείνει «στο ράφι». Για την ακρίβεια ένα δισεκατομμύριο μπουκάλια έμειναν αδιάθετα στα κελάρια. Οι γάμοι και τα επιχειρηματικά ταξίδια ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας, παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της ζήτησης πυροδοτώντας παράλληλα εντάσεις στα εκατοντάδες χωριά που παράγουν κρασί γύρω από τις πόλεις Ρενς και το Επερναί. Πρόκειται για τη χειρότερη χειρότερη κατάσταση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι παραγωγοί θα συναντηθούν πιθανότατα στις 18 Αυγούστου για να αποφασίσουν  πόσα σταφύλια σαμπάνιας επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά από τους περίπου 15.000 καλλιεργητές.

Από τη μία μεριά, οι παραγωγοί, υπό το φόβο ότι θα μείνουν αδιάθετα αποθέματα, επιθυμούν μια χαμηλή σοδειά- σοδειά 7 τόνων που δίνει περίπου 200 μπουκάλια-  ενώ από την άλλη τα οινοποιεία κρίνουν πως για να είναι οικονομικά βιώσιμοι το ελάχιστο που απαιτείται είναι μεγαλύτερη σοδειά- και αντιστοιχεί σε 8,5 τόνους.

«Ο κορωνοϊός πήρε τα πάντα στο πέρασμά του» δηλώνει ο παραγωγός Μπερναντ Μπολιου  οποίος προβλέπει μακρύ δρόμο μέχρι την ανάκαμψη. Υποστηρίζει, ωστόσο, πως η κρίση κάνει εμφανή ζητήματα που υπήρχαν ήδη πριν από την πανδημία. «Η χαμηλή ζήτηση για σαμπάνια χρονολογείται πριν τον κορωνοϊό» δηλώνει και συνεχίζει: «στη Γαλλία οι νέοι πίνουν όλο και λιγότερο κρασί, ενώ αυξάνεται ο ανταγωνισμός από το prosecco και άλλους αφρώδεις οίνους», θίγοντας τέλος τις δυσαρμονίες που φέρνει η ύπαρξη μεγάλων παικτών.

Πηγή: naftemporiki