Γαλλία:Μπλόκο σε σύντομες πτήσεις-Η 1η χώρα που θα το επιχειρήσει

Η Γαλλία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη

Σε κατάργηση των σύντομων εσωτερικών πτήσεων που μπορούν να αντικατασταθούν με λιγότερες από 2,5 ώρες διαδρομής με τρένο προσανατολίζεται η Γαλλία.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2023 και αρχικά θα επηρεάζει τρεις διαδρομές, μεταξύ του αεροδρομίου Orly στο Παρίσι, της Λυών, της Μπορτνώ και της Νάντη. Ωστόσο, όσο βελτιώνεται το δίκτυο υπηρεσιών, προβλέπεται να επηρεάζει όλο και περισσότερες διαδρομές, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.

Αρχικά, το νομοσχέδιο προτάθηκε το 2021, αλλά δέχθηκε έντονες αντιδράσεις από μία σειρά αεροδρομίων στη χώρα. Πλέον όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το «πράσινο φως» για την επικύρωση του νομοσχεδίου.

Η Γαλλία αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εφαρμόσει τέτοιου είδους «μπλόκο», ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις για την επιβολή περιορισμών στις πτήσεις με ιδιωτικά τζετ. Ειδικότερα, η Γαλλία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη, τα οποία μάλιστα πραγματοποίησαν το ένα δέκατο των συνολικών πτήσεων το 2019.

Παράλληλα όμως, η Γαλλία έχει προχωρήσει και σε άλλους τομείς για να καταστεί πιο «πράσινη». Ενδεικτικά, έχουν καταργηθεί οι πλαστικές συσκευασίες στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα πλαστικά καλαμάκια, τα ποτήρια, τα μαχαιροπίρουνα και οι συσκευασίες για delivery φαγητού. Επίσης η κυβέρνηση καλύπτει ένα μέρος της επισκευής λάπτοπ, κινητών τηλεφώνων και άλλου είδους συσκευών, με στόχο να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων.

moneyreview.gr

 
11723