Γέλεν: Νέες κυρώσεις για προμηθευτές τεχνολογίας στη Ρωσία

Θα επιβληθούν νέες κυρώσεις σε διακρατικό δίκτυο προσώπων και εταιρειών

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε σήμερα ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις σε διακρατικό δίκτυο προσώπων και εταιρειών το οποίο προμηθεύει με στρατιωτική τεχνολογία τη Ρωσία επιτρέποντάς της να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, που οδεύει να συμπληρώσει εννέα μήνες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί, η κυρία Γέλεν τόνισε πως οι κυρώσεις θα βάλουν στο στόχαστρο 14 πρόσωπα και 28 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και νομικών προσώπων που διευκολύνουν τη χρηματοοικονομική διάσταση του δικτύου προμηθειών. Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει την εθνικότητα ή την έδρα τους αντίστοιχα. Εξήγησε πως θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σήμερα.

>>Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Αναθεωρεί τις τελευταίες προβλέψεις - Νέα έκθεση ενόψει G20<<

Οικονομία και ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι αλληλένδετες, σύμφωνα με τη Γέλεν

Εξάλλου, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής G20 στην Ινδονησία, η Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε την εκτίμηση πως ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μήνυμα το οποίο το δίχως άλλο έχει παραλήπτη τη Ρωσία.

«Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία», είπε η κ. Γέλεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνάντησής της με τον Γάλλο ομόλογό της, Μπρουνό Λεμέρ.

Επισήμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο ινδονησιακό νησί Μπαλί. Η Μόσχα κάλεσε την G20 να επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα μάλλον, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας. Η Ρωσία θα αντιπροσωπευθεί στη Σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς ο κ. Πούτιν αποφάσισε να μην παραστεί.

Η οικοδέσποινα της συνόδου, η Ινδονησία, απηχώντας τη θέση πολλών κρατών του παγκόσμιου Νότου, καλεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητά τη Μόσχα.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, επέμεινε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. «Πιστεύω ότι το κυριότερο πρόβλημα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το πώς θα μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό», τόνισε.

ΚΥΠΕ