Γερμανία: Φόρος 33% στα υπερκέρδη επιχειρήσεων πετρελαίου και ΦΑ

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει φόρο 33% στα υπερκέρδη επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προτίθεται να φορολογήσει με συντελεστή 33% τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από το σχέδιο τροποποίησης του ετήσιου φορολογικού νόμου 2022, αναφέρει η ιστοσελίδα της Zeit, που επικαλείται δημοσίευμα της Welt.

Προβλέπεται η επιπρόσθετη φορολόγηση των κερδών των ετών 2022–2023 όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων και ειδικότερα, των κερδών που υπερβαίνουν το 20% του μέσου κέρδους των ετών 2018-2021.

Όπως και με τη φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη χρηματοδότηση του φρένου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt, υπολογίζονται σε ένα έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είχε λάβει σχετική απόφαση στις αρχές Οκτωβρίου, ως αντίδραση στις υψηλές τιμές της ενέργειας και η απόφαση πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Για το κόμμα των Πρασίνων, επισημαίνεται, το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών δεν επαρκεί, καθώς η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας για θέματα οικονομικής πολιτικής, Kαταρίνα Μπεκ, δήλωσε ότι ο φόρος για τα υπερκέρδη υπολείπεται σαφώς του αναγκαίου, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να μεταφέρονται στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Οδηγία της ΕΕ προβλέπει το 33% ως τον ελάχιστο συντελεστή και ότι είναι δυνατό να εισαχθεί υψηλότερος φορολογικός συντελεστής, καθώς και ότι το δίκαιο είναι να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου με τα απροσδόκητα συγκυριακά κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, για τα οποία έχει επιβληθεί ο λεγόμενος windfall tax, για αυτό και η ίδια προτείνει φορολογικό συντελεστή ύψους 60-80%.

ΚΥΠΕ

 
11847