Γερμανία: Νέα βουτιά για το επενδυτικό κλίμα τον Αύγουστο

Η υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος είναι αποτέλεσμα του «ενεργειακού πολέμου» της Ρωσίας

Περαιτέρω υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, ενώ βρισκόταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας «ροκανίζει» τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ZEW, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος διολίσθησε στις -55.3 μονάδες τον Αύγουστο από -53,8 τον αμέσως προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ισχνή ανάκαμψη.

«Τα συνεχιζόμενα υψηλά πληθωριστικά επίπεδα και τα προσδοκώμενα επιπλέον κόστη για θέρμανση και ενέργεια οδηγούν σε μείωση των προσδοκιών κέρδους στον τομέα ιδιωτικής κατανάλωσης», δήλωσε ο Michael Schroeder του ZEW.

>>Διαβάστε επίσης: Καμία υποψία σε βάρος του Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex<<

Η υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος είναι αποτέλεσμα του «ενεργειακού πολέμου» της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και απειλεί με περαιτέρω μείωση του εφοδιασμού.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα για διοχέτευση τρίτου πακέτου στήριξης, προκειμένου οι πολίτες να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους ζωής. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις τους ερχόμενους μήνες. Ήδη η γερμανική κυβέρνηση σπεύδει να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα θέτει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης.

>>Διαβάστε επίσης: Aγώνα δρόμου κάνει η Γερμανία για να προλάβει τον δύσκολο χειμώνα<<

Η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται περαιτέρω από τη χαμηλή στάθμη των υδάτων στον Ρήνο, το ποτάμι που αποτελεί βασική δίοδο μεταφορών, καθώς διακυβεύεται η μεταφορά καυσίμων και άλλων αγαθών.

moneyreview.gr

 
11636