Γιατί $29 δισ. έκαναν… «φτερά» από την Pimco

Οι επενδυτές «σήκωσαν» 28,7 δισ. ευρώ από τον «γίγαντα» των ομολόγων μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους

Σχεδόν 29 δισ. δολάρια απέσυραν οι πελάτες της PIMCO από την αγορά των ομολόγων, η οποία καταγράφει εκροές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές «σήκωσαν» 28,7 δισ. ευρώ από τον «γίγαντα» των ομολόγων μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Allianz SE, μητρικής εταιρείας της Pimco.  

Οι εν λόγω εκροές έρχονται να προστεθούν στις αντίστοιχες του α’ τριμήνου, οι οποίες ήταν οι πρώτες από το προ διετίας ξέσπασμα της πανδημίας. 

Το πρόβλημα συνδέεται άρρηκτα με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Αυτό με τη σειρά του καθιστά τη διακράτηση των ομολόγων λιγότερο ελκυστική, καθώς οι τιμές μειώνονται. Και γι’ αυτό «βλέπουμε» αυτές τις εκροές.

Σε συνέντευξή του, πάντως, στην τηλεόραση του Bloomberg, ο οικονομικός διευθυντής της Allianz, Giulio Terzariol, δήλωσε πρόσφατα ότι «μόλις η κατάσταση με τα επιτόκια σταθεροποιηθεί, όλες αυτές οι εκροές πρόκειται να μετατραπούν σε εισροές».  

Σήμερα η μετοχή της Allianz υποχωρεί κατά 2,8% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. 

Τα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία (assets) της Pimco περιορίστηκαν στο β’ τρίμηνο στο 1,39 τρισ. ευρώ έναντι 1,45 τρισ. ευρώ στα τέλη του Μαρτίου (α’ τρίμηνο).  

«Η Pimco πιθανώς βρίσκεται στο μάτι της καταιγίδας αυξήσεων της Fed και είναι πιθανό να μετατραπεί σε μια μικρότερη εταιρεία, όταν όλα αυτά τελειώσουν» εκτιμά ο αναλυτής του Bloomberg, Eric Balchumas, προβλέποντας συρρίκνωση του ισολογισμού του fund ομολόγων. Μάλιστα, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμη χειρότερα, αν ορισμένα από τα κεφάλαιά δεν υπεραπέδιδαν, κάτι που δυνητικά μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης.  

Τα λειτουργικά κέρδη της «μαμάς» εταιρείας Allianz, πάντως, αυξήθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο έναντι 3,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Ο στόχος για τα λειτουργικά αποτελέσματα στο σύνολο του 2022 επιβεβαιώθηκε στα 13,4 δισ. ευρώ. 

newmoney.gr