Γιατί η Ρωσία «σπάει» τη σύμβαση περί διπλής φορολογίας με Κύπρο

Τι λέει το Ρωσικό ΥΠΟΙΚ και πως το σχολιάζει η Κύπρος

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ότι η Ρωσία ξεκινά τη διαδικασία καταγγελίας της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο.

Σήμερα, 3 Αυγούστου, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του:

«Για την εκπλήρωση της εντολής του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) σχετικά με τη φορολόγηση εισοδήματος υπό μορφή μερισμάτων και τόκων που καταβάλλονται από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 15%, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ξεκινά, από τις 3 Αυγούστου, τη διαδικασία καταγγελίας της συμφωνίας».

«Μετά την Κύπρο, η Ρωσία θα προχωρήσει σε διαδικασία καταγγελίας των συμφωνιών με άλλες χώρες με χαμηλούς φόρους εάν αρνηθούν την τροποποίηση των συμφωνιών» ξεκαθάρισε ο Ρώσος βουλευτής, Σεργκέι Ζελεσνιάκ, στο Sputnik.

Σημειώνεται ότι από το 2018-2019, οι Ρώσοι φορολογούμενοι έχουν μεταφέρει στην Κύπρο πάνω από 3,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 38,2 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Κύπρου είναι σχεδόν το μισό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε τα πρόσθετα έσοδα που θα λάβουν οι Αρχές λόγω της αναθεώρησης αυτών των συμφωνιών να χρησιμοποιηθούν σε επιδόματα σε οικογένειες με παιδιά, άνεργους και προσωρινά σε αναστολή από την εργασία τους.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου ωστόσο δεν κατέστη εφικτή. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας
Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1998 με σκοπό την ενθάρρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με ισχύ από τις 17 Αυγούστου του 1999.

Η συμφωνία ισχύει για τους φόρους από την 1η Ιανουαρίου του 2000. Σύμφωνα με την τρέχουσα έκδοση της συμφωνίας, ισχύει για όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι της μίας χώρας ή και των δύο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σήμερα η διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου παρέχει πολύ ελκυστικούς όρους όσον αφορά τη φορολογία. Ο φόρος του εισοδήματος για τα μερίσματα στην Κύπρο μπορεί να μειωθεί έως 5% ή 10% και τα επιτόκια στα δάνεια έως 0%. Ποσοστά πάνω από δύο φορές λιγότερο απ' ό,τι στη Ρωσία (13%-15%).

«Το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στους ομολόγους του στην Κύπρο να αυξήσουν τους φόρους για τα μερίσματα και τα επιτόκια στα δάνεια έως και 15%, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα: Οι εταίροι προσπάθησαν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση της πρότασης για το ταμείο της Ρωσίας με διάφορες εξαιρέσεις. Το Υπουργείο αναγκάστηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής καταγγελίας της συμφωνίας στην Κρατική Δούμα» αναφέρεται στη δήλωση.

Γιατί η Κύπρος;
«Κατά την περίοδο ισχύος της συμφωνίας, πολλές ρωσικές εταιρίες έκαναν χρήση αυτής. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, περισσότερα από 1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο το 2018 και το 2019 περισσότερα από 1,9 τρισεκατομμύρια» επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Κύπρος είναι από τους πιο ελκυστικούς φορολογικούς προορισμούς: τα εισοδήματα από τα μερίσματα καταβάλλονται με μειωμένα επιτόκια από όποια εταιρεία είναι καταχωρημένη εκεί και στη συνέχεια αυτό το εισόδημα μπορεί να μεταφερθεί σε υπεράκτιες εταιρείες.

Η Κύπρος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις ρωσικές εταιρίες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2019, η Ρωσία επένδυσε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο και έλαβε λιγότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από άμεσες επενδύσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας στα τέλη Μαρτίου απέστειλε στην Κύπρο μια επιστολή με πρόταση αναθεώρησης της τρέχουσας συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας. Παρόμοιες επιστολές είχαν σταλεί και στο Λουξεμβούργο και τη Μάλτα. Αυτό έγινε με εντολή του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αύξηση του φόρου στα εισοδήματα που μεταφέρονται σε λογαριασμούς εκτός χώρας.

Την ιδέα της κατάργησης των προνομιακών καθορισμένων φόρων «για όσους μεταφέρουν το εισόδημά τους υπό μορφή μερισμάτων σε λογαριασμούς εκτός χώρας» πρότεινε στις 25 Μαρτίου ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Νομικοί κύκλοι χαρακτήρισαν την αύξηση της φορολογίας ως το αποκορύφωμα του deoffshorization (απομάκρυνση των υπεράκτιων εταιρειών). Μετά την αύξηση του φόρου, οι υπεράκτιες εταιρείες, αλλά και όλες οι ξένες εταιρείες θα είναι λιγότερα επικερδές, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας
«Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είχε πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου για την τροποποίηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας όσον αφορά την αύξηση του φόρου έως 15% σε μερίσματα και επιτόκια.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Κύπρος υπέβαλε τις προτάσεις της, ύστερα από την ανάλυση των οποίων το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα αυτές διαβρώνουν και κάνουν ανέφικτο το αποτέλεσμα που επιθυμεί η ρωσική πλευρά από τα μέτρα που έχει ήδη λάβει για τη στήριξη της εθνικής της οικονομίας και των κοινωνικών προγραμμάτων. Αντίθετα (σ.σ. οι προτάσεις της Κύπρου) θα διευκολύνουν την αφορολόγητη διαφυγή σημαντικών οικονομικών πόρων ρωσικής προέλευσης μέσω της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές οικονομικές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η ρωσική πλευρά διατύπωσε κάποιες παραλλαγές προς συμβιβασμό και πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στην Κύπρο αυτήν την εβδομάδα για να βρεθεί μια λύση, όμως η πρόταση απορρίφθηκε.

Για την εκπλήρωση της εντολής του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη φορολόγηση εισοδήματος υπό μορφή μερισμάτων και επιτοκίων που καταβάλλονται από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 15%, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ξεκινά, από τις 3 Αυγούστου, τη διαδικασία καταγγελίας της συμφωνίας».

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχουν καθοριστεί προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις στις 10 και 11 του παρόντος μήνα με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, αναφορικά με τη σύμβαση για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

 «Αναφορικά με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σήμερα 3/8 σε σχέση με πρόθεση του Ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών να τερματίσει μονομερώς τη Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι επί του θέματος έχουν καθοριστεί προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις στις 10 και 11 του παρόντος μήνα με επικεφαλής της Κυπριακής Διαπραγματευτικής ομάδας τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: Sputnik.gr/ΚΥΠΕ

 
4458
Thumbnail