Γιατί οι επενδυτές «σορτάρουν» τις τουρκικές μετοχές

Περίπου το 20% των τουρκικών μετοχών του MSCI έχει «σορταριστεί» από τους επενδυτές

Την εμφάνισή τους στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα οι «σορτάκηδες», οι οποίοι διαβλέπουν ότι οι τουρκικές μετοχές θα υποχωρήσουν αισθητά τις επόμενες εβδομάδες. 

Ο λόγος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος οδηγεί τους επενδυτές στην απόφαση να εγκαταλείψουν τις υψηλού ρίσκου χρηματιστηριακές αγορές. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 20% των τουρκικών μετοχών του MSCI έχει «σορταριστεί» από τους επενδυτές, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της IHS Markit. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. 

Τότε οι επενδυτές είχαν σπεύσει να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στις τουρκικές μετοχές, μετά την απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια (14%), αδιαφορώντας για το κόστος στην τουρκική οικονομίας. Αποτέλεσμα είναι ο πληθωρισμός σήμερα να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών (54,5% τον Φεβρουάριο), με το ενεργειακό κόστος να αναμένεται να εντείνει το πληθωριστικό σπιράλ.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει 835 εκατ. δολάρια από τις τουρκικές μετοχές μέσα στο 2022, με τη συμμετοχή τους στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να κυμαίνεται στο 37,8%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Ας σημειωθεί ότι ο κύριος δείκτης Borsa 100 βρίσκεται σήμερα στις 2.087 μονάδες, έχοντας εμφανίσει κέρδη της τάξης του 12% από τις αρχές του νέου έτους. 

newmoney.gr

 
9537