Γκεοργκίεβα: Η Ουκρανία θα χρειαστεί βοήθεια $3-4 δις τον μήνα

Ζελένσκι: Στα 38 δισ. δολάρια το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2023

Η Ουκρανία θα χρειαστεί περίπου 3 έως 4 δισ. δολάρια σε εξωτερική χρηματοδότηση μηνιαίως τον επόμενο χρόνο προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται, δήλωσε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας έχουν δεσμεύσει συνολικά 35 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια για την Ουκρανία το τρέχον έτος, που είναι αρκετά για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό φέτος, αλλά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα παραμείνουν "πολύ υψηλές” και το 2023.

Μιλώντας σε συνάντηση στελεχών υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόοδο στην εξομάλυνση των οικονομικών πολιτικών της και στη σταθεροποίηση της οικονομίας της παρά τις "εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες" που αντιμετωπίζει από τη στιγμή έναρξης του πολέμου.

Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του Ταμείου τόνισε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν "υπερβολικά μεγάλοι", όπως αποδεικνύεται από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία αυτήν την εβδομάδα, και η χώρα θα χρειάζεται σημαντική εξωτερική βοήθεια προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος και να ξεκινήσει την αποκατάσταση των υποδομών της.

"Η τρέχουσα εκτίμησή μας είναι ότι οι απαιτήσεις χρηματοδότησης θα κυμανθούν σε περίπου 3-4 δισ. δολάρια τον μήνα το 2023", είπε. "Όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο οι απαιτήσεις για κοινωνικές πολιτικές και υποδομές θα μπορούσαν να ωθήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες πέρα ​​από αυτό το εύρος, ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου".

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ανέφερε ότι οι χορηγοί οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να εκταμιεύουν επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις τις επόμενες εβδομάδες, ανεβάζοντας τη δημοσιονομική βοήθεια των ΗΠΑ στα 13 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου.

Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ακόμη ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τη συνεργασία του με τις ουκρανικές αρχές για τη δημιουργία ενός νέου "Ουκρανικού Οικονομικού Φόρουμ" κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ώστε να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και να διαπιστώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.

Αυτό, όπως εξήγησε, θα επιτρέπει τον συντονισμό των δύο πλευρών όσον αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, τις πολιτικές και τις προβλέψεις, βασιζόμενο αρχικά στο νέο εργαλείο παρακολούθησης του ΔΝΤ, γνωστό ως PMB, την ενεργοποίηση του οποίου ζήτησε η Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες με την Ουκρανία για το PMB και ένα συμφωνημένο ολοκληρωμένο μακροοικονομικό πλαίσιο που θα αποσαφηνίσει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας, το οποίο "θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για ένα πλήρες πρόγραμμα του ΔΝΤ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες".

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα ενέκρινε νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,3 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία μέσω ενός προγράμματος αντιμετώπισης επισιτιστικών σοκ, πέραν της έκτακτης χρηματοδότησης των 1,4 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε τον Μάρτιο.

Το ταμείο έχει επίσης κινητοποιήσει 2,2 δισ. δολάρια για την Ουκρανία μέσω πιστωτικού λογαριασμού του Ταμείου, όπως τόνισε.

Ζελένσκι: Στα 38 δισ. δολάρια το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2023

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας διαδικτυακά σε φόρου στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστήριξε ότι

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, θα χρειαστούν 38 δισ. δολάρια για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

"Όση περισσότερη βοήθεια λάβει τώρα η Ουκρανία, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία και θα διασφαλίσουμε ότι ένας τόσο βάναυσος πόλεμος δεν θα επεκταθεί σε άλλες χώρες", τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του χρειάζεται 17 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων κατοικιών, σχολείων και κρίσιμων υποδομών, 2 δισ. δολάρια, σε στοχευμένες πιστώσεις, για την αποκατάσταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου και τουλάχιστον 5 δισ. για την αγορά φυσικού αερίου και άνθρακα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει να συνάψει δανειακό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, ύψους έως και 20 δισ. δολαρίων.

capital.gr