H πρώτη αντίδραση Αθήνας στα αποτελέσματα της Διάσκεψης για Λιβύη

Μία πρώτη αντίδραση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν αναλυτικότερα τη Δευτέρα.

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη της Λιβύης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης»

Οι ίδιες πηγές, παράλληλα, εξήγησαν ότι «θετική είναι και η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων».

Επεσήμαναν, πάντως, ότι η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει αύριο, Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου κατέληξε σε συμφωνία για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων, αλλά και την αποχή της ξένης εμπλοκής στην εμφύλια σύρραξη.

Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή των δύο αντιμαχόμενων λιβυκών στρατοπέδων, με στόχο την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη βορειο-αφρικανική χώρα.

Οι διαπραγματεύσεις στη γερμανική πρωτεύουσα διήρκησαν περίπου πέντε ώρες και έλαβαν χώρα δίχως τη συμμετοχή της Ελλάδας, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, δεδομένων των μνημονίων μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν

Μεταξύ άλλων, με βάση το επίσημο έγγραφο της Διάσκεψης του Βερολίνου, οι ξένοι ηγέτες καλούν τα εμπλεκόμενα - στον λιβυκό εμφύλιο - μέρη:

  • Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων
  • Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων
  • Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους
  • Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών
  • Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης των τεχνικών κλιμακίων, ενώ απευθυνόμενοι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιώνουν την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένοι ηγέτες «δεσμεύονται να αποδεχθούν και να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα της ενδο-λιβυκής πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της κρίσης.

Τέλος, εκφράζουν τη στήριξή τους στη δημιουργία ενιαίων Δυνάμεων Ασφαλείας, ενιαίας Αστυνομίας και ενιαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων υπό μία κεντρική πολιτική εξουσία.

sputniknews.gr