Η Δανία τερμάτισε σήμερα μια δεκαετία αρνητικών επιτοκίων

Η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,65%

Η Δανία τερμάτισε σήμερα μια δεκαετία αρνητικών επιτοκίων, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προέβη σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ακολουθώντας τα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,65% στην δεύτερη αύξηση σε διάστημα δύο μηνών. Νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έπειτα από την αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο.

>>Διαβάστε επίσης: Pimco: Αναμένεται & συνέχεια στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ<<

Το 2012, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε αρνητικά επιτόκια, μια κίνηση που είχε υιοθετηθεί από άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον υποτονικό πληθωρισμό, αλλάζοντας έτσι τις πρακτικές τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών.

>>Διαβάστε επίσης: Πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης - Απώλειες και σε Wall Street<<

Σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, οι όροι εντολής της δανέζικης ΚΤ αφορούν αποκλειστικά την σταθερότητα του νομίσματος (κορώνα) έναντι του ευρώ, ένας στόχος που επιτυγχάνεται μέσω παρεμβάσεων στο νόμισμα και στην επιτόκια της χώρας.

Η δανέζικη ΚΤ ανέφερε σε δήλωσή της ότι η αύξηση των επιτοκίων της ήλθε ως αποτέλεσμα της αντίστοιχης αύξησης της ΕΚΤ.

«Η αύξηση του επιτοκίου είναι γενικά επιθυμητή για την δανέζικη οικονομία, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται στο όριο της υπερθέρμανσης», δήλωσε σε σημείωμά του ο Πάλε Σόρενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Nykredit Bank.

>>Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: 50 ή 75 μονάδες βάσης η σημερινή αύξηση; Τι λένε αναλυτές<<

Οι εμπορικές τράπεζες της Δανίας δύσκολα προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, καθώς είδαν τα έσοδα από τα δανειστικά επιτόκια να μειώνονται και είχαν από το 2019 επιβάλει αρνητικά επιτόκια σε μεγάλες καταθέσεις πελατών τους, μια τάση η οποία τώρα αντιστρέφεται.

>>Διαβάστε επίσης: Επιθετική κίνηση ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης<<

Το επιτόκιο του δανέζικου λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών που είναι το επιτόκιο αναφοράς, και το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,65% από -0,1%, ενώ το δανειστικό επιτόκιο αυξήθηκε, επίσης κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,8% από 0,05%.

ΚΥΠΕ

 
11847